Klær og mote er en av verdens mest forurensende næringer, og et hovedproblem er overproduksjon. Det lages, kjøpes og kastes mer klær enn det er bruk for. Dette har Zalando tenkt å gjøre noe med, og gjett hvordan?

Med å selge mer klær.

En betydelig økning i netthandel som følge av koronapandemien og nedstenging av samfunnet har gitt en solid vekst til Zalando, som nå er en av de største digitale plattformene for mote i Europa.

Vilde Haugrønning
Vilde Haugrønning

Den siste kvartalsrapporten viste eksepsjonell sterk vekst, og det er flere merkevarer som ønsker å selge sine produkter gjennom plattformen.

Ingun Grimstad Klepp
Ingun Grimstad Klepp

I tillegg utvider Zalando sitt tilbud av «bærekraftig mote» i sitt sortiment fra 27.000 til 60.000 varer. Mer enn 40 prosent av Zalando sine kunder kjøper bærekraftige produkter, noe som er over dobbelt så mange som ved årets begynnelse. Ifølge en ny, intern undersøkelse gir 34 prosent av kundene et uttrykk for at bærekraftighet er blitt viktig for dem som følge av koronapandemien.

Problemet er at de bærekraftige produktene som selges på Zalandos nettsider, bygger på tall med lite hold i virkeligheten og vitenskapelig grunnlag.

I sin promotering av produkter som «bærekraftig» benytter Zalando et system kalt Higg Index som rangerer alle materialer ut ifra miljøbelastning. Fra 2023 vil de kreve at merker som selges via plattformen bruker dette verktøyet.

Dette høres jo fint ut, hadde det ikke vært for at systemet favoriserer fibre som det er lettest å tjene penger på og som vi allerede har mer enn nok av: nemlig plast.

Fibrene som fremstilles som mest problematiske for miljø er silke, alpakka og ull. De som gis grønt lys, er derimot økologisk ull og bomull, lyocell, miljøvennlig triacetat og resirkulert fiber og polyester.

Tatt i betraktning at de fleste av disse er fibrene utgjør svært små andeler i global sammenheng, selv ull utgjør for eksempel bare én prosent av den totale fiberproduksjonen, så er det polyester og resirkulert polyester som er problematisk. Med sin voksende markedsandel, som i dag utgjør cirka 60 prosent, er polyester ikke bare svært billig, materialet finnes også i svært så rikelig monn.

Og mens oljeforbruket kuttes i miljøets navn til fordel for renere energi, og alle klør seg i hodet for å stoppe plastforurensingen av havet, skal altså klesindustrien grønnvaskes gjennom økt bruk av dette materiale som hverken er fornybart eller nedbrytbart.

Det hører til denne historien at klær mister fiber i bruk og dermed sprer mer mikroplast.

Det blir neppe noen storstilt trengsel på Black Friday i landets altfor mange kjøpesenter, men det vil derimot bli ganske trangt mellom pakkene på postkontorene etter den påfølgende netthandelen. Den økende andelen nettshopping startet før pandemien, og det er disse digitale aktørene som har vunnet på nedstengingen.

På nettet kan du lett finne frem til små aktører, lokale produkter og nisjer som passer deg. Bruk din forbrukermakt og boikott grønnmalte giganter.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.