Den store pandemien føles kanskje som en fjern fortid, men den siste nedstengningen var faktisk så sent som januar. Husker du alt snakket om at flyreiser kanskje ville bli erstattet av Teams og at vi ville få varige pandemiendringer?

Nina Moi Edvardsen
Nina Moi Edvardsen

Nå vet vi deler av svaret. Avinors oktobertall viser at vi hadde ti prosent færre flyreiser sammenlignet med oktober 2019 – altså før pandemien. Det er lite å juble for.

Hos oss er nedgangen 45 prosent. Det gleder vi oss over, men vi frykter at vi vil falle langsomt tilbake til gamle mønstre.

Guro Elgheim Sivertsen
Guro Elgheim Sivertsen

Men det behøver vel ikke bli sånn?

Vi har jo de beste forutsetninger for å unngå den gamle normalen.

De siste to årene har nemlig vært en revolusjon i bruk av digitale verktøy. I SR-Bank jobber vi sammen på en helt annen måte enn før. Det ene møtet, som tidligere krevde en flyreise og en arbeidsdag borte fra familien, tar vi like godt fra kontoret som er nærmest. Det skulle egentlig bare mangle. Det er et minimalt offer, men det gjør at vi jobber smartere, bedre – og litt grønnere.

Den nye hverdagen gir oss mange fordeler. Én er at vi kan lete bredere etter talenter til roller som tidligere måtte være i eller i nærheten av hovedkontoret vårt i Stavanger. Dette er talenter og kompetanse som kan gi oss et konkurransefortrinn fremover.

Vi er likevel ikke fornøyde, hverken med tallene i eget hus eller i næringslivet generelt. Vi tror fortsatt vi trenger tydeligere forventninger og regler, større bevissthet og bedre synliggjøring av alternativene. Noen ganger er det Teams, andre ganger tog, og vi skal ikke slutte helt å fly.

Vi jobber for å bevisstgjøre hver enkelt av oss, om å finne balansen mellom fysisk og digital tilstedeværelse i møter. Vi har fått et mer reflektert forhold til dette enn vi hadde før pandemien. Når vi først flyr, sørger vi for å fylle opp med flere møter og treffe flere kolleger og kunder.

Utfordringene i bedrifter er å raskt nok forstå behovet for endringene og arbeide det inn i kulturen. De som er gode på dette, vinner. Pandemien gjorde at alle måtte reagere raskt. Det er motiverende å se hvor mye vi kan endre oss på kort tid.

Når er det greit og riktig å reise? I SR-Bank har vi satt tydelige mål for hvordan vi skal bidra til å kutte utslipp. Vårt nye hovedkontor i Stavanger, hvor vi ikke har gratis parkeringsplasser, har bidratt til det. Bilandelen blant medarbeiderne her har gått fra 65 til 37 prosent fordi flere sykler og bruker kollektivtilbudet i byen.

Vi vet at pisk og gulrot endrer vaner. Det er ikke et mål å droppe alle reiser. Det er viktig for oss at vi fortsatt møter hverandre ansikt til ansikt. Det er slik vi bygger nettverk og kultur. Det er slik vi forstår forretningen best mulig.

For å sikre at vi balanserer hensynet til klima med behovet for å treffe hverandre fysisk, ser vi på hvor mye og hvordan vi skal reise i fremtiden.

Derfor vil vi få egne retningslinjer for reiser. Flere bedrifter har nok sånne regler fra før, først og fremst etablert av økonomiske hensyn, men det er jo lov å tenke to tanker samtidig.

Vi tror koronapandemien kan ha forandret næringslivet for alltid, der hverken vi eller andre vil reise like mye som før. Vårt mål er ikke lenger å gå tilbake til 2019-versjonen av selskapet.

Vårt mål er å bygge en sterk kultur og god forretning, som tar hensyn til klima, hvor vi også samarbeider smartere og mer effektivt.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.