På den siste av mange pressekonferanser om strømpriser kunne SV feire at de har fått regjeringen med på å utsette den nye nettleieordningen som skulle tre i kraft 1. januar 2022. Partiet gjorde det samtidig klart at det fremover skal forsøke å skrote den helt.

Sondre Hansmark
Sondre Hansmark (Foto: Privat)

Selv sier nettselskapene at de ikke vil klare å snu tvert om på så kort varsel, men SVs kamp mot løsninger på klima- og energikrisen er likevel urovekkende.

At den nye nettleieordningen har skapt kontroverser er det ingen tvil om. SV bør likevel klare å stå opp for viktige klimaløsninger. Vi vet at det haster å kutte utslipp.

Kort fortalt vil den nye nettleiemodellen gjøre det mer lønnsomt å jevne ut strømforbruket over tid. Strømforbruket vårt er høyest i årstider hvor det er kaldt ute og de tidene på døgnet der alle bruker elektriske apparater samtidig. For eksempel når du skrur på kaffetrakteren om morgenen og komfyren når du kommer hjem fra jobb.

Strømnettet og kraftproduksjonen må alltid være slik at det tåler de tidene på døgnet og året der alle skal bruke mye strøm samtidig. Dersom vi legger til grunn at vi skal helelektrifisere det norske samfunnet i tiårene fremover, betyr det at kapasiteten på strømnettet og kraftproduksjonen må øke kraftig også.

Den nye nettleiemodellen gjør at de som skrur på vaskemaskinen, oppvaskmaskinen, komfyren og lader elbilen samtidig, må betale mer for nettleien enn andre som jevner ut forbruket over dagen.

En slik tilpasning fra oss forbrukere gjør at vi skåner både naturen og strømnettet for overbelastning. Det vil ikke minst gjøre det lettere å elektrifisere stadig større deler av Norge, fordi modellen er energieffektiviserende.

Det henger ikke på greip at partiene SV, Rødt og Frp, som alle er betydelig skeptiske til å bygge ut ny vind- og vannkraft, også skal være mot de mekanismene som gjør at vi bruker mindre energi. De har et energiregnestykke som ikke går opp.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Det henger ikke på greip at partiene SV, Rødt og Frp … skal være mot de mekanismene som gjør at vi bruker mindre energi.