Professor Ola Myklebost mener metanutslipp fra kyr både har en kortsiktig metaneffekt og en langsiktig effekt på klimaet etter at det omdannes til CO2 (DN 26. september). Kyrne er mer kretsløpsorienterte og klimasmarte.

Kua produserer metan under fordøyelsen – fermenteringen – av plantemateriale, og karbonet er nylig hentet fra CO2 i atmosfæren gjennom fotosyntesen – plantevekst. Utslippet av metan fører til oppvarming, men i løpet av kort tid brytes det ned til CO2. Og CO2 frigitt ved nedbryting av metan går inn i fotosyntesen igjen og er derfor en del av det naturlige karbonkretsløpet.

Konstante utslipp av metan fra kyr gir ikke ytterligere oppvarming.

Det er verre med fossile metanutslipp fra utvinning av for eksempel kull, olje og gass. Disse kildene har vært lagret i undergrunnen i millioner av år. CO2 produsert ved nedbryting av fossilt metan bidrar til å tilføre atmosfæren mer karbon. Frigjøring av fossilt metan til atmosfæren forårsaker både økt oppvarming fra metan og det øker CO2-konsentrasjonen i atmosfæren.

Det store klimaproblemet er CO2. Deler av CO2-utslippene kan oppholde seg i atmosfæren i flere hundre til tusener av år. Raske kutt i fossile CO2-utslipp er det som trengs for å få til bærekraftige klimaløsninger for fremtidige generasjoner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.