Vaksineutleveringen i hele Europa er forsinket. Europeiske statsledere sverger til avisene at de skal «saksøke Pfizer», slik som Italias høykommissær for håndteringen av covid-19 i Italia sa til La Stampa sist uke. Samtidig gir det kinesiske «helsediplomatiet» full gass, og Sinopharm-vaksinen strømmer til markeder over hele verden. Vaksinesilkeveien handler selvsagt ikke bare om veldedighet; for slik som det er med de fleste gaver, må også denne kunne gjengjeldes.

2021 er året vi alle skal vaksineres ifølge WHO. Det er derimot ikke WHO som bestemmer hvilke side av vaksinediplomatiet hvert enkelt land skal stå på. Så om du blir spurt om det blir Pfizer eller Sinopharm på deg når du skal vaksineres, betyr det med andre ord: Støtter du Kina eller støtter du USA?

Beijings innflytelse, spesielt utenfor Vesten, har tatt seg opp de siste årene. En av konsekvensene av denne påvirkningen er helsesilkeveien – i form av hver enkelt Sinopharm- vaksine som settes. Selv om Kina kan sies å ha startet pandemien, er det også Kina som nå er i ferd med å stoppe den flere steder i verden. Tar vi som eksempel kinesisk innflytelse i Midtøsten i 2021, ser vi en splittet region: Saudi-Arabia, Qatar, Kuwait og Oman handler og støtter USA, mens Irak, Jordan, De forene arabiske emirater og Bahrain kjøper den kinesiske Sinopharm-vaksinen. Israel derimot, USAs største støttespiller i regionen, handler ikke vaksiner fra Kina. I et land hvor en fjerdedel av befolkningen allerede er vaksinert med Pfizer, er Israel og USA sitt forhold blitt styrket gjennom handel. Som takk for den raske leveringen av vaksinen, vil Israels regjering åpne sine medisinske pasient-databaser for Pfizer, der informasjon om alder, kjønn og helse på vaksinerte borgere, samt informasjon om bivirkninger, er tilgjengelig. En slik inngripende åpenhet rundt vaksinen er nødvendig nå, slik at vi vet hvordan vaksinen fungerer. Derfor er valg av vaksine et vanskelig valg.

Mens EU-landene utålmodig venter på vaksiner, har britiskeide AstraZeneca-vaksinen også meldt at deres leveringer til EU-land er forsinket nå. Til det, svarer EUs helseminister Stella Kyriakides at «EU landene krever endelige leveringsdatoer i dag». Litauen venter å få 80 prosent færre vaksiner enn planlagt, mens Norge, som skulle motta 1,2 millioner vaksiner i februar fra samme selskap, kun forventer å motta 200.000. Det finnes nok flere statsledere som i disse dager vurderer hvorvidt det ikke er best å kjøpe vaksiner fra Kina og Russland i tillegg – med et virus som covid-19, løper tiden fra oss. New York Times skriver at «25 land har kjøpt Sinopharm- vaksinen» – ingen av de 25 landene befinner seg i Europa, men Ungarns regjering bestemmer seg i disse dager for om de skal kjøpe vaksine fra kineserne eller ikke. Landets regjering autoriserte allerede i går bruken av den russiske Sputnik V-vaksinen. Denne må også gjennom grundig testing før bruk. Vaksinevalg er tross alt et fritt valg for alle land, østlige som vestlige, og alle er desperate etter å ha nok.

For vi vil så gjerne bli kvitt dette viruset som hindrer oss i å leve normalt. Samtidig blir det å velge en vaksine som Sinopharm, like skummelt. Sinopharm er laget av et statseid kinesisk selskap, og planen er at selskapet skal produsere to milliarder vaksiner i 2021. Millioner av mennesker vil derfor velge denne vaksinen, og massevaksinering er nødvendig – men går det på bekostning av demokratiske verdier? Går vi på akkord med viktige verdier?

Å vaksinere seg med en vaksine der innholdet ikke er gjort offentlig tilgjengelig, og trolig aldri vil bli det heller – hvor årsakene til at vaksinen i det hele tatt finnes, altså covid-19- viruset, heller ikke er allment kjent, er risikabelt. Støtter vi produsenten av denne vaksinen støtter vi også opp under en ideologi og tankegang som sier at det offentlige, folket og forbrukerne – de som egentlig har reell makt, ikke får vite hva de injiseres med. Hvis vi skal stole på vaksinene, må vi kunne stole på landet som produserer dem også.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.