Helsearbeidere jobber for harde livet under dårlige arbeidsforhold, med for lite medisiner og for få sengeplasser å tilby pasientene. Hvordan kunne vi havne i en slik situasjon, med et helsevesen som sliter med å holde tritt med viruset?
De siste årene har flere regjeringer kuttet dramatisk i helsebudsjettene for å redusere offentlige utgifter. I 2013 utgjorde helsebudsjettet under fem prosent av bnp i mange land. Flere europeiske land har kuttet i antall sengeplasser på sykehusene. I Afrika har mange land måttet redusere sosiale utgifter for å få økonomisk støtte fra giverland. De mangler nå både menneskelige og økonomiske ressurser til å møte koronakrisen. I Zambia er det én lege per 10 000 personer. Sierra Leone har én respirator til disposisjon.
Mens regjeringer verden over har brukt slaktekniven på helsebudsjettene, har de ført en skattepolitikk der målet er å gjøre seg lekrest mulig for investorer og multinasjonale selskaper. Skatteinntektene de nå går glipp av kunne ha kommet helsesektoren til gode.
Panama-papirene, Paradis-papirene og Mauritius-lekkasjen viser hvor kreative selskaper og individer kan være når de vil slippe unna skatt. Skatteunndragelser fra selskaper er beregnet til 500 milliarder dollar – årlig. Enkelte multinasjonale selskaper og rikfolk har gjort det til en kunstform å utnytte den sjenerøse skattepolitikken mange land fører.
I en rapport fra WHO i september i fjor, sammenlignet Bernadette Ann-Marie O’Hare hvor mye penger 100 ulike land tapte på grunn av internasjonale selskapers skatteunndragelse med hvor mye penger de samme landene brukte på helsesektoren i 2013.
Konklusjonen var klar: Inntektene landene gikk glipp av på grunn av skatteunndragelse var større enn helsebudsjettene deres.
Hvis disse pengene hadde funnet veien til statskassen kunne helsebudsjettet ha blitt økt fra 8 til 24 dollar per person i fattige land og fra 54 til 91 dollar i relativt fattige mellominntektsland. Med andre ord; hvis regjeringer fikk tilgang til alle pengene som nå går tapt på grunn av skatteunndragelser kunne de ha holdt offentlige sykehus gående med god margin, forbedret kvaliteten på helsevesenet og sørget for at helsearbeidere har gode arbeidsforhold.
De siste par ukene har flere selskaper og bemidlede personer gitt store summer til å bekjempe koronaviruset. Blant annet har Amazon-sjefen Jeff Bezos donert 100 millioner dollar til amerikanske matbanker for avhjelpe den sosiale krisen. De franske selskapene Bouygues og LVMH har sagt at de vil donere henholdsvis en og ti millioner ansiktsmasker. Dette er prisverdig, men vi bør ikke glemme at gravejournalister har funnet litt av hvert å sette fingeren på når de har kikket enkelte av disse selskapene og personene i kortene. Amazon er en gjenganger når det gjelder mistanke om skatteunndragelse, og Attac Frankrike har flere ganger de siste årene stilt spørsmål ved Bouygues og LVMHs skatteoppførsel.
Hva nå?
Vi sitter allerede på noen av løsningene. Kan koronakrisen være den berømte dråpen som får begeret til å flyte over? Vil den få politikerne til å ta et endelig oppgjør med skattesnusk og få på plass løsninger som kan gjøre det lettere for verden å komme til hektene igjen når viruset har herjet seg ferdig?
I løpet av de siste dagene har flere land annonsert at selskap som er registrerte eller har datterselskaper i skatteparadis ikke vil få økonomisk hjelp. Dette høres unektelig bra ut, men akkurat hvor bra tiltaket er gjenstår å se: Land som Nederland, Sveits, Hongkong og Singapore, kjente for sin rolle i å legge til rette for skatteunndragelse, ser ut til å bli unntatt fra regelen.
La oss håpe at vi vil se mer enn kosmetiske tiltak i tiden som kommer og at koronakrisen kan endre verden til det bedre i det minste på ett område: Å skape en rettferdig skattepolitikk.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.