Kompensasjonsordningen for næringslivet kom raskt på plass og bidro til at det norske næringslivet greide seg godt gjennom den første og kritiske delen av koronakrisen. Den skapte trygghet i en ustabil tid, men den slår samtidig spesielt positivt ut for noen av de største selskapene.

For å illustrere noen svakheter ved ordningen har vi gått nærmere inn på støtten til selskapet som har mottatt mest støtte, nemlig Petter Stordalens hotellkonsern Strawberry.

De fleste måneder har Stordalen søkt støtte på vegne av konsernet, som per august har mottatt 220 millioner kroner i støtte.

Robert Næss
Robert Næss (Foto: Per Ståle Bugjerde)

I juli var omsetningsfallet til Stordalens konsern mindre enn 30 prosent, noe som i utgangspunktet burde bety at konsernet ikke har krav på støtte. Men Stordalen har likevel klart å skaffe seg 18 millioner kroner i støtte fra det offentlige i juli. Siden omsetningsfallet ikke var stort nok i juli, så har konsernet heller søkt støtte per hotell.

Ole-Andreas Elvik Næss
Ole-Andreas Elvik Næss (Foto: Hallvard Lyssand)

Ved å bytte frem og tilbake mellom å søke støtte for konsernet samlet og for enkelthotell, kan Stordalen dermed sikre seg statsstøtte både i gode og dårlige måneder.

Ordningen gir dermed de største konsernene helt andre muligheter enn vanlige bedrifter til å få støtte også når omsetningen ikke er lav.

I juli fikk Stordalen i betydelig grad støtte for hoteller som var stengt. Det indikerer at ordningen ikke først og fremst hjelper på sysselsettingen.

Stordalens hotell «The Hub» i Oslo hadde derimot en god julimåned i år, noe hotellet selv bekrefter. Omsetningen økte fra 19 millioner i juli 2019 til 25 millioner i juli i år. Da skulle man tro at det ville bli vanskelig å motta støtte, men dette hotellet har likevel klart å skaffe seg seks millioner i støtte bare for juli måned alene.

Vekstbedrifter kan søke om å oppjustere støttebeløpet fordi de forventes å ha høyere faste kostnader i år enn i fjor.

Før nedstengningen i mars hadde «The Hub» ganske lik omsetning per åpne måned som i fjor, og virker dermed ikke umiddelbart som et hotell i stor vekst. Men siden det nye hotellet ikke var åpnet ennå i januar og februar i fjor, ser det ut som om hotellet er i ekstrem vekst. Slik klarte hotellet å fremstå som et vekstselskap og dermed få seks millioner av fellesskapets penger i en måned med høy omsetning.

Dette eksempelet viser hvordan kompensasjonsordningen slår spesielt positivt ut for Stordalens hotellkonsern.

I et innlegg publisert i DN lørdag skriver statssekretær Kari Olrud Moen (H) i Finansdepartementet at kompensasjonsordningen fungerer godt fordi kun åtte prosent av utbetalingene er over én million kroner.

Les også innlegget fra Ole-Andreas Elvik Næss, som Olrud Moen svarte på: Er koronastøtten rigget for de rike og mektige?

Tallgrunnlaget, som er åpent tilgjengelig på Skatteetaten sine nettsider, viser at det kun er 0,9 prosent av utbetalingene som overstiger én million kroner. Men selv om kun 0,9 prosent av utbetalingene overstiger én million kroner, så utgjør disse utbetalingene 41 prosent av samlet støtte, noe som igjen viser hvordan noen få store bedrifter har stukket av med en stor andel av milliardene som ble gjort tilgjengelig for å redde både store og små bedrifter gjennom krisen.

I mandagens DN står Petter Stordalen frem og tror på at markedet blir sterkt utover i 2021. Vi håper at han har rett og at konsernet snart går tilbake til solide overskudd. Men hvis ikke regjeringen gjør noen endringer i støtteordningen, vil Stordalen-konsernet i mellomtiden få enda noen hundre millioner kroner av fellesskapets penger i støtte.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.