Næringsminister Iselin Nybø (V) retter pekefingeren mot meg og SV fordi vi har foreslått at eiendomsselskaper og boligutleiere, som har latt eiendommer stå tomme for å motta koronastøtte, skal utelukkes fra kompensasjonsordningen for næringslivet (DN 3. mars).

Kari Elisabeth Kaski
Kari Elisabeth Kaski (Foto: Aleksander Nordahl)

Nybø forklarer hvor vanskelig hun mener det er å endre ordningen for å hindre at boligspekulanter unødig beriker seg på ordningen. Dermed fortsetter hun å gjøre som regjeringen har gjort hele tiden: toe sine hender mens de heller fellesskapets midler ned i lommene på eierne i noen av landets største selskaper.

Selv om det ikke skulle være kjempelett å gjøre endringer i koronaordningene, betyr ikke det at vi ikke skal prøve. Jeg tør faktisk påstå at det er vår fordømte plikt som politikere å sørge for en rettferdig krisepolitikk. Det viser seg gang på gang at det har regjeringen åpenbart ingen vilje til.

Selv om det ikke skulle være kjempelett å gjøre endringer i korona- ordningene, betyr ikke det at vi ikke skal prøve

Hver eneste gang SV eller andre i opposisjonen har foreslått konstruktive forbedringer, er regjeringens reaksjon å sette seg på bakbena mens de holder interne webinarer hvor de hypotetisk spekulerer i hvorvidt Esa ville godkjent dette eller ikke.

Nybø mener at det vil kreve mer administrative ressurser å endre ordningen enn man sparer på å utelukke boligspekulanter. I realiteten er det ikke vanskeligere enn at man allerede har utelukket en rekke bransjer fra ordningen, som finansnæringen, olje- og gassbransjen og flere andre.

Det er heller ikke helt overbevisende at Nybø er opptatt av å spare penger på ordningen, all den tid regjeringen har vært mot å senke makstaket for utbetaling – bortsett fra en symbolsk reduksjon – og mot å stille krav i ordningen om å nekte mottagerne å betale ut utbytte, kjøpe tilbake egne aksjer, betale ut bonuser og øke lederlønninger.

Det er på grensen til komisk når Nybø påpeker at enkelte små bedrifter ville bli utilsiktet rammet dersom man ekskluderte hele utleiebransjen. SV har vært pådriver for bedre kompensasjonsordning for små bedrifter, pådriver for å gi dem mindre avkorting i støtte og dekning av flere kostnader.

Samtidig har regjeringen hele tiden protestert og ikke vært redd for å ha ordninger som prioriterer de store bedriftene.

Heldigvis har SV nå fått inkludert blant annet tapt varelager i ordningen, i tillegg til at en kommunal ventilordning er innført. En slik ventilordning vil delvis løse problemet og fange opp bedrifter som faller utenfor den generelle kompensasjonsordningen. Dette er ikke takket være Nybø, men opposisjonen.

Dessverre er det vanskelig å tro næringsministeren når hun vil «forsikre om at regjeringen ikke har som mål å berike steinrike eiendomsmagnater gjennom kompensasjonsordningen.» For resultatet av regjeringens koronapolitikk har fra dag én vært økte forskjeller gjennom å kravløst dele ut penger til rike bedriftseiere, mens de små – som restauranteiere og taxisjåfører – går for lut og kaldt vann.

Hvis Nybø virkelig vil forsikre om at dette ikke regjeringens mål, bør hun slutte å klage på jobben sin og heller gjøre den, med tanke på landets småbedrifter og en rimelig bruk av fellesskapets midler.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.