Tid for konstruktive forslag – også fra opposisjonspolitikere

Fremskrittspartiet går i opposisjonsmodus og forsøker å få oppmerksomhet ved å være imot regjeringen heller enn å bidra med løsninger. For eksempel gjorde Siv Jensen en dårlig figur i tirsdagens politisk kvarter på NRK P2. Hun forsvarte seg med at det var viktig å ta debatten i samfunnet – men er det hytteforbudet vi skal bruke energi på nå?

Som forhenværende finansminister bør hun kanskje vite at regjeringen er strukket til det ytterste hva operativ kapasitet angår. Når man skal prioritere mellom å skaffe smittevernutstyr, øke testkapasitet og gi «hyttefolket mer fleksibilitet», er det opplagt at sistnevnte kommer nederst på listen. Men én ting har hun rett i, og det er at vi må fortsette samfunnsdebatten. Men om hva?

Vi må bidra med løsninger. Vi må dele gode og gjennomtenkte tiltak som regjeringen kan vurdere, så snart millioner av masker er på vei: gjennomtenkte og realistiske løsninger som skal implementeres om to, fire og åtte uker, når vi begynner å få oversikt.

Opposisjonen må bruke sin operative kapasitet på å snakke med enkeltindivider i samfunnet – Jensen kunne for eksempel tatt en ringerunde til alle kommuneoverlegene i hyttekommunene – for å konkretisere de gode innspillene som regjeringen kan implementere.

Og i mangel av gode innspill fra opposisjonen, tillater jeg meg å hjelpe den konstruktive debatten i gang:

  • Hvilke hjelpemidler kan vi bruke for å sikre lynrask smittesporing når vi fyrer i gang økonomien igjen?
  • Bør man innføre pålagt ukentlig egenmelding av symptomer for alle innbyggere som har BankID?
  • Bør vi tillate at anonyme data blir kombinert med personlig data – for dem som viser seg å ha smitte – la GDPR hvile, for livet er også en menneskerett?
  • Bør vi innføre en sporings-app, slik som i Kina, og feste en QR-kode på alle t-banevogner som kontrollørene gir oss bøter for hvis vi ikke skanner?
  • Bør kommuner med null smittetilfeller få lov til å åpne skoler tidligere enn i Oslo, forutsatt at de har tvungen karantene for alle som reiser inn?
  • Bør vi fjerne moms på tjenester i to måneder den dagen vi åpner opp for å ta igjen det tapte, og forhindre folk fra å «avvente og se»?
  • Bør vi klargjøre markedsføringskampanjer for ferier i Norge slik at vi får kompensert inntektsfrafallet med eget forbruk i Norge, istedenfor i utlandet? Hvilke negative konsekvenser vil dette i så fall ha, og hvordan minimere disse?
  • Ser vi noen langsiktige utfordringer med vareknapphet – medisiner, grønnsaker, annet – som betyr at vi må øke produksjonen nå, og samtidig kan bruke dette som sysselsettingstiltak?
I hele 26 kommuner i Norge er det flere hytter enn det totale antallet fastboende
Se hvilke fem som har aller flest.
00:47
Publisert:

En slik debatt er nødvendig for at politikerne kan ta kloke valg, og for å tvinge oss alle til å se fremover og dermed også bli optimistiske, motiverte, og på den måten produktive istedenfor handlingslammet. Vi har alle et ansvar for å være for gode forslag, og ikke imot valgene som allerede er blitt tatt. Å dvele over gårsdagen har vi ikke tid til.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.