Det er ikke noe nytt i at man som student ikke har krav på dagpenger ved permittering. Reglene fra Nav har alltid vært klinkende klare. Derfor må de som har tatt en deltidsjobb for å spe på studielånet til et høyere forbruk, ha vært klar over risikoen ved å bli permittert.

Det klinger dårlig når leder i NSO, Marte Øien, uttaler til Universitas at «det er hårreisende at regjeringen foreslår å behandle studenter på en helt annen måte enn andre arbeidstagere i dette samfunnet». Hun vet godt at studenter fra før ikke behandles som vanlige arbeidstagere. Det er forskjell på å studere og jobbe ved siden av og kun jobbe.

Det er feil at staten skal vende om og gi ut stipend til studentene som har gjort seg avhengige en deltidsjobb, når man er klar over at man ikke har krav på dagpenger. Dette er et veddemål som bør bæres på egen risiko.

Eirik Helgaker
Eirik Helgaker (Foto: Privat)

Leiekostnadene i storbyene, Oslo spesielt, er høye og kan gjøre studentbudsjettet knapt. Men det er ikke det som er saken nå, og den diskusjonen burde vært tatt hardere tidligere. På mellomlang sikt bør også det ekstra bidraget fra staten være nok til å dekke opp under budsjettunderskuddet.

Den eneste forskjellen mellom nå og tidligere er at hvis du blir permittert nå, er sjansene små for å skaffe en ny deltidsjobb. En deltidsjobb er derfor kun en falsk sikkerhet for at regnskapet skal gå opp.

Audun Flatebakken
Audun Flatebakken (Foto: Privat)

De som har mistet mulighet for deltidsarbeid, vil oppå det hele kunne få tilbud om å søke om et gunstig tilleggslån fra Lånekassen på inntil 26.000 kroner med lavere rente enn resten av studielånet.

Dette gjør at de studentene som har et høyere forbruk og høyere kostnader, nå får muligheten til å fortsette å opprettholde et høyt forbruk. Man får til og med muligheten til å opprettholde det samme forbruket uten å jobbe nå under den vanskelige tiden – i stedet kan man jobbe det inn senere når arbeidsmarkedet har bedret seg.

De fremtidige utgiftene til avdrag og renter vil bety lite for studentene i det lange løp. Nå handler det om å hjelpe å dekke de løpende utgiftene studentene måtte ha.

Erik Bucher Johannessen
Erik Bucher Johannessen (Foto: Privat)

Kravet om å få erstattet tapt inntekt med stipend kommer i en helt spesiell tid. Norge har nå den høyeste arbeidsledigheten siden krigen, og mange frilanser og selvstendig næringsdrivende står overfor store utfordringer.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim har helt rett når han skriver til Universitas at forskjellen går mellom de som er i jobb og utdannelse og de som ikke er det. Asheim påpeker overfor NRK at det ekstra lånet vil utgjøre 145 kroner i måneden når det skal nedbetales. De aller fleste i full jobb vil kunne klare den forpliktelsen.

Det er lett å glemme hvor heldige vi er. Norske studenter er Europas mest privilegerte studenter viser tall fra 2015. Siden den gang har studiestøtten blitt utvidet med ytterligere en måned. I motsetning til studenter i svært mange andre land betaler vi heller ingenting for utdannelsen vår.

Vi vil påstå at man fort blir bortskjemt av alle pengene man får skyllet nedover seg som norsk student. Man får billig kollektivtransport og svært gunstige lån- og stipendordninger fra lånekassen. Det er ikke noe man skal ta for gitt.

Bare det at staten opprettholder disse godene under en så krevende periode er noe å være takknemlig for. Det er mange som har det betraktelig verre enn oss studenter.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.