Mens de fleste studenter har gått ut mot krisepakken som ble foreslått for dem fra Lånekassen, forsvarer enkelte NHH-studenter den (innlegg i DN 28. mars). De argumenterer for at studentene burde være kjent med at de ikke hadde noe sikkerhetsnett og derfor har akseptert risikoen. Studenter i jobb bør imilidertid ha det samme sikkerhetsnettet som andre arbeidstakere.

Argumentasjonen bygger på at studenter aldri har blitt behandlet som vanlige arbeidstakere og det er dermed ingen grunn til å forvente at de skal likestilles. Sagt på en annen måte: Siden studenter alltid har blitt behandlet dårlig, bør de fortsatt behandles dårlig.

Maria Mirijanyan
Maria Mirijanyan (Foto: Privat)

De argumenter også med at studenter som jobber ved siden av studiet gjør det for å ha et høyere forbruk. Det ligger mellom linjene at studenter med deltidsjobb lever et luksusliv, mens de som har et vanlig forbruk, ikke har behov for mer enn studielån. Dette stemmer ikke. Den største delen av studenter har en deltidsjobb ikke fordi de vil ha luksusliv, men fordi de rett å slett vil ha mat på bordet den siste uka før studielånet kommer på kontoen.

De tre NHH-studentene anerkjenner at leiekostnadene i storbyer kan fører til at det ikke er så mye mer å leve av etter at leien er betalt, men at det ikke er det saken handler om nå og at dette er noe som burde vært tatt opp tidligere. Vel, det har blitt det. Studenter har i flere år ropt høyt om at det er tilnærmet umulig å overleve kun på støtte fra Lånekassen og derfor tatt deltidsjobber ved siden av for å få hjulene til å gå rundt. Nå kommer spørsmålet på spissen, fordi denne muligheten er borte. Dermed må vi rope enda høyere.

En deltidsjobb er ikke en falsk sikkerhet for at regnskapet skal gå opp, det er den eneste reelle sikkerheten som studenter har hatt i årevis.

Argumentet om at å ta opp mer lån ikke vil ha mye å si fordi man slipper å betale før om noen år og at det er snakk om små beløp holder ikke mål. Da kunne vi like gjerne henvist vanlige arbeidstakere til å ta opp lån og si at de kan betale den ned når økonomien bedrer seg. Imidlertid gjør vi annerledes, vi bidrar nettopp til at de verken skal være nødt til å ta opp lån og havne i et økonomisk uføre senere.

Den eneste risikoen som studentene har akseptert er at de under utdanning kommer til å ha dårlig råd. Da aksepterer de samtidig å måtte sette av tid til deltidsjobb i tillegg til eksamenslesing for å få det til å gå rundt økonomisk. Det handler ikke om aksept av risiko, men om banal overlevelse.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.