Hvis du er kunde hos Fortum (som nylig fusjonerte med Hafslund Strøm) bør du dobbeltsjekke om du har en strømavtale som heter Stabil. Hvis du har denne avtalen har du sjokkerende nok i snitt betalt 42 prosent mer for strømmen enn spotprisen i de seks første månedene i 2022.

Joakim Stene Preston
Joakim Stene Preston (Foto: Javad Parsa)

Det tilsvarer i kroner og øre mer enn den samlede strømstøtteutbetalingen fra staten så langt i år. I praksis har strømstøtten din gått til Fortum, ikke til deg.

Jeg er en av gründerne bak Slipper.no, en tjeneste som hjelper kunder å velge de beste strømavtalene. De siste to årene har jeg notert ned prisutviklingen på alle de «variable» strømavtalene til de største strømselskapene i Norge. Det som startet som en litt nerdete hobby, har nå utviklet seg til det som føles som en slags ukentlig «bevisinnhenting».

Strømselskapene publiserer nemlig ikke historiske priser på sine variable avtaler. Det i seg selv bør være et «varsko her». På spørsmål fra mediene om historiske priser opplyser de gjerne at dette er «konkurransesensitiv informasjon» som de ikke ønsker å dele.

Derfor har jeg besøkt nettsidene til de store strømselskapene ukentlig de siste to årene for å notere ned alle prisendringer fortløpende.

Resultatene er mildt sagt sjokkerende.

Et av mange eksempel: Kunder med avtalen Fortum Stabil har så langt i 2022 i snitt betalt 75,9 øre/kWt mer enn spotprisen. I februar 2022 lå denne avtalen hele 127 øre/kWt over spotprisen.

Til sammenligning utgjorde strømstøtten cirka 51 øre/kWt denne måneden.

Kort oppsummert har kunder med avtalen Fortum Stabil i løpet av årets seks første måneder «mistet» hele strømstøtten (se tabell). Frarøvet er kanskje et bedre ord.

De fleste hadde reagert dersom de kjøpte en kartong melk og senere oppdaget at de hadde betalt 200 kr. Problemet i strømmarkedet, som strømselskapene grovt utnytter, er at det faktisk er mulig å prise en liter melk til 200 kr uten at en hel del kunder får det med seg.

Ikke alle følger med på spotprisutviklingen dag for dag – og det vet strømselskapene godt.

Det er mange i Norge som sliter med å få endene til å møtes og betale strømregningene sine. Strømstøtten fra staten var et tiltak som skulle hjelpe disse kundene spesielt. At det finnes strømselskap som i praksis har utlignet hele strømstøtten ved å øke sin profitt tilsvarende er et trist bilde på et marked som åpenbart ikke fungerer som det skal.

Et enkelt tiltak er å kreve at strømselskapene som selger variable avtaler må legge ut historiske priser på nettsidene sine. Litt på samme måte som aksjefond må oppgi historisk avkastning. Da spørs det hvor lenge de klarer å fortsette å selge disse avtalene.

Ikke alle følger med på spotprisutviklingen dag for dag – og det vet strømselskapene godt

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.