Bitcoin er kjent for å svinge mye i verdi, med det har vært oppsiktsvekkende lite svingninger i kryptovalutaen de siste månedene. Svingningene var så små at flere analytikere begynte å se på kryptovaluta som mer modent.

Denne uken endret det seg. I løpet av to døgn gikk en av kryptoverdenes største aktører fra suksess til kollaps.

Robert Næss
Robert Næss (Foto: Per Ståle Bugjerde)

I fjor ble Sam Bankman-Fried i en alder av 29 år kåret til den rikeste nykommeren noensinne i Forbes rikingliste.

Selv om formuen var bygget innen krypto, så var han annerledes enn de andre kryptomilliardærene. Han kjørte Toyota Corolla, bodde i en liten leilighet og var klar på at han skulle gi vekk mesteparten av formuen sin til veldedighet. Han hadde god utdannelse og begge foreldrene var professorer ved Stanford.

Under kryptonedturen i vår reddet han en rekke andre kryptoselskap fra konkurs. Det ble lekket tall fra kryptobørsen hans, FTX, som indikerte overskudd på titalls milliarder kroner. Det andre store selskapet hans, Alameda Research gikk også strålende. Så sent som for tre uker siden mente Forbes at han fortsatt hadde verdier for 170 milliarder kroner.

Selv om Sam Bankman-Fried hadde lovet å gi vekk alle pengene til veldedighet, så er det politiske partier som så langt har fått mest og bare så langt i år har han gitt 400 millioner kroner. Sånne gaver medfører at han blir lyttet til når han uttaler seg om regulering av krypto. Det gjorde han i slutten av oktober. Men da han foreslo at sanksjonslisten (OFAC) til USA skulle inkluderes innen krypto reagerte kryptomiljøet.

Krypto er sett på som frihet, og det å la amerikanske myndigheter styre hvem som kan motta krypto var utenkelig for de fleste.

En av de som reagerte hardest var Changpeng Zhao, som er en av de mektigste innen krypto og hovedeier av den største kryptobørsen, Binance. Han raste mot Sam Bankman-Fried og beskyldte ham for å jobbe for regler som var bra for FTX, men ødeleggende for resten av kryptoverdenen.

Noen dager etter dette ble regnskapet til Alameda lekket. Det viste at en stor del av verdiene til Bankman-Frieds selskap var plassert i hans egen kryptomynt, FTT. Changpeng Zhao gikk ut på Twitter og meddelte at dette ikke var god risikostyring.

Han twitret så at Binance kommer til å selge hele beholdningen sin. Med mynter til en verdi av fem milliarder kroner førte dette til at kursen i FTT stupte.

Bankman-Frieds Alameda begynte med støttekjøp, men da de hadde begrenset med likvider måtte de gi opp. Kunder over hele verden tok advarslene fra Changpeng Zhao alvorlig og det ble et bankrun mot kryptobørsen FTX, som hadde plassert mye av midlene hos Alameda. Det medførte at FTX ikke greide å håndtere uttak av midler.

Alameda måtte gå til Changpeng Zhao og be om hjelp. Så langt har han indikert at han kan være villig til å hjelpe. Men det er bare en intensjonsavtale, og det er langt fra sikkert at de 1,2 millioner kundene i FTX får beholde verdiene sine.

Det har vært en rekke historier som ligner på denne tidligere i år. Så langt i år har flere millioner kunder tapt hele eller deler av innskuddene sine på kryptobørser. Det har ikke gått så mye bedre for flere av selskapene innen desentralisert finans, som er blitt hacket for 20 milliarder kroner.

Flere av lederne fra det som var de største kryptoforetakene for et halvt år siden er nå på rømmen, og myndighetene i USA har til og med opprettet en rekke innsidesaker innen krypto.

Selv de som ikke har mistet innskuddene sine eller er blitt robbet, har hatt et tøft år. Den sikreste mynten, bitcoin, har falt med 67 prosent i verdi og de en gang så populære NFT-ene har stort sett mistet 90 prosent av verdiene.

De siste to dagene har den samlede verdien av kryptomyntene hatt et verdifall på 1400 milliarder kroner. Dette illustrerer at krypto er et spennende område å følge med på, men som investering har det nok en gang bevist at dette er noe man bør holde seg unna.

Så langt i år har flere millioner kunder tapt hele eller deler av innskuddene sine på kryptobørser

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.