Debatten de siste ukene i DN mangler en bærebjelke: Desentralisert pengeproduksjon – gullpenger eller krypto – krever faktisk at alle pengegravere har bratte gravekostnader. Bare slik unngår man at pengetilbudet overstiger etterspørselen.

Gravekostnadene for kryptomynter er i hovedsak regnerunder i regnemaskiner. Regnekapasiteten øker med Moores lov, og da må rutinene i kryptomaskineriet justere opp regnekravene bak graveutbyttet: Når gravemaskinene blir sterkere, må alle grave dypere. Dermed går det mer kraft til å produsere hver mynt når maskinene blir flere og sterkere.

Man har funnet opp et synkehull. Dette er en menneskelig konstruksjon.

Hvis vi synes kryptovalutaer som bitcoin er noe tull, så er det fordi vi synes det er tull å bruke kraft, fine regnemaskiner og voksne mennesker på å desentralisere pengeproduksjon. Altså: Hvis vi føler sinne og avmakt mot konge og sentralbank, så bruker vi likevel ikke krefter på å sparke i grusen.

Hvis noen tror det blir talent- eller næringsutvikling av dette, så ber jeg dem tenke over hva en kostnad er. En kostnad er en reell oppofrelse. Fjas er ikke kostnad, men kostnader kan dedikeres til fjas. Kryptomynter krever reelle oppofrelser, det er selve poenget, dessverre. Gravingen krever fjell- og kystområder, energi, støy og støv. Ikke ulikt graving etter saker vi begjærer, som poteter og trøfler.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Rockestjerne og milliardær krangler om Live aid-konsert
Eks-Pink Floyd-stjerne Roger Waters går kraftig ut mot milliardær Richard Bransons støttekonsert.
01:34
Publisert: