I en kronikk i DN 12. desember skriver Linda Lai at dersom flere medarbeidere skal foretrekke jobbkontor fremfor hjemmekontor, er kontorlandskap ikke verdt besparelsen. Hvilken besparelse det dreier seg om, fremkommer ikke tydelig, men trolig menes arealeffektivitet, siden hun skriver «fullpakkede kontorlandskap som gir et skinn av effektivitet».

Lai henviser til generell forskning, til Bernstein og Waber, og til organisasjonspsykologen Adam Grant, som anbefaler enekontor for alle. Deres studier er fra det store utland og før hjemmekontorrevolusjonen, altså før koronapandemien og at hybridkontoret ble noe de aller fleste vet hva er.

Lai er altfor selektiv, kategorisk og gammeldags i sin nedsabling av åpne kontorlandskap.

Arealeffektivitet behøver slett ikke være årsaken til at bedrifter foretrekker ulike varianter av åpne kontorlandskap, fremfor å plassere de ansatte i cellekontorer. Gode kontorlandskap innbefatter et utvalg av stillerom (cellekontorer), stillesoner og møteplasser. Arealbesparelsen kan i mange tilfeller bli utlignet, sammenlignet med cellekontor-miljøer.

Det er også slik at i den nye arbeidsdagen vil majoriteten av kontorarbeidere jobbe hybrid i større eller mindre grad, hvor hjemmekontoret for mange blir synonymt med enekontoret.

Lai er selektiv i sin henvisning til forskning, også når det gjelder Bernstein og Waber. Forskernes studier av vår persepsjon tar først og fremst for seg øyekontakt og bevegelse, og ikke hva vi hører, og det er slett ikke målt produktivitet på en måte som er relevant i norsk arbeidsliv.

Det er påvist bedre informasjonsflyt og kunnskapsdeling i kontorlandskap enn i cellekontormiljøer, men det er heller ingen fasit, for det kommer an på hvem som jobber, hvordan vi kommuniserer og samhandler, og hvordan kontoret er utformet.

Hva er så riktige kontorer?

Det finnes ingen fasit. Det riktige kontoret er arbeidsplasser som understøtter de som jobber der. Forskjellige virksomheter har ulike behov, og den enkelte medarbeider har varierende behov og preferanser. For noen er disse stabile, mens for andre varierer behovene mange ganger i løpet av en og samme arbeidsdag.

Derfor blir spørsmålet om kontorlandskap versus cellekontor altfor enkelt.

Gitt innvirkningen arbeidsmiljøer har på produktivitet og ansattes motivasjon og trivsel, blir det viktig å utvikle fysiske arbeidsområder for å møte behovene til dagens og fremtidens arbeidsstyrke. Den enkelte bedrift må derfor kartlegge sitt arbeidsmønster og finne sin best mulige løsning: Den som skaper produktivitet og arbeidsglede i organisasjonen.

Kontorlandskap kan fungere svært godt, men mange slurver med å tilby gode stillerom som kan benyttes ved behov. Disse kan fungere som enekontor, som vi deler på. Gode møteplasser er også viktig. Det bør føles godt å komme på kontoret, møte hyggelige kolleger og få arbeid gjort, i samarbeid med andre.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.