Under Karrieredagene på Norges Handelshøyskole i Bergen nylig sa Schibsteds konsernsjef, Kristin Skogen Lund, fra scenen at hun «har vært jævlig irritert på den Tangen-saken», og med henvisning til Verdens Gang, «som har kjørt ham aller hardest». Skogen Lund mener dette er «et paradoks», i og med at det er Schibsted som eier VG.

Uttalelsene har vakt berettiget oppsikt. Det store «paradokset» er imidlertid ikke at en eier kan irritere seg over en journalistisk sak i egen avis. Det er tvert imot et sunnhetstegn.

Det som er et paradoks er at Skogen Lund gir VGs redaksjon en real overhaling, samtidig som hun understreker at hun som konsernsjef ikke skal «påvirke deres redaksjonelle beslutninger». Så vidt vites har hun ikke forsøkt å gjøre det underveis i Tangen-saken. Men kan vi være helt sikre på at ikke konsernsjefens mildt sagt oppsiktsvekkende offentlige refs ikke vil påvirke den fremtidige dekningen av oljefondssjefen?

Det er neppe siste gang VG skriver om Nicolai Tangen, og nå vet altså alle at Schibsteds konsernsjef har vært «jævlig irritert» på måten VG har behandlet ham på.

Arne Jensen
Arne Jensen (Foto: Fartein Rudjord)

For ordens skyld: Jeg kjenner VGs sjefredaktør, Gard Steiro, og VGs redaksjon ganske godt. Jeg er helt trygg på at de ikke vil la konsernsjefens utblåsing påvirke journalistikken.

Problemet for Skogen Lund – og VG – er at hun risikerer å etterlate tvil om dette hos publikum. Selv om VGs redaksjon har sin integritet i fullt behold, kan altså avisens eier ha bidratt til å svekke avisens troverdighet. Det bør ikke en konsernsjef drive med.

Etter at blant andre representanter for Schibsteds største aksjonær gikk ut med klar kritikk, har Skogen Lund sagt at hun nok burde formulert seg annerledes.

«Jeg er jo et fritt menneske med ytringsfrihet jeg også», sa Skogen Lund som en slags begrunnelse for hvorfor hun mente det var riktig å gi offentlig refs til en av sine betrodde ledere – i seg selv ikke noe tegn på godt lederskap. Skogen Lunds ytringsfrihet er imidlertid en avsporing. Den kan ingen ta fra henne, grunnlovsfestet som den er. Utfordringen i denne saken er ikke hennes ytringsfrihet, men hennes rolle som konsernsjef i et medieselskap.

Vi er alle utstyrt med ytringsfrihet. Men det er altså fullt mulig å bruke den på en måte som kommer i konflikt med den rollen vi har i yrkeslivet eller andre steder.

Enhver journalist og redaktør har ytringsfrihet. Men dersom de bruker den til å fremme bestemte synspunkter i saker de også skal dekke journalistisk, så kan det tenkes at de blir inhabile. Blir engasjementene mange og sterke nok, kan det tenkes at vedkommende ikke lenger kan fungere som journalist eller redaktør på grunn av for mange bindinger.

Hadde Skogen Lund vært journalist, kunne hun ikke dekket Nicolai Tangen dersom hun offentlig hadde lagt for dagen et slik engasjement for ham. Undertegnede har definitivt ytringsfrihet, men dersom jeg stadig brukte den til offentlig å polemisere mot mitt eget styre, så er det et spørsmål om jeg burde ha den jobben jeg har.

For medieeiere er dette ekstra viktig. Både Redaktørplakaten og Medieansvarsloven setter opp klare skranker for hva eierne kan og ikke kan gripe inn i overfor redaksjonelle virksomheter og ansvarlig redaktør. Hvorfor er det slik?

Jo, fordi redaktøren skal stå fritt i sine journalistiske valg og prioriteringer, innenfor de overordnede rammene eierne har trukket opp. Publikum skal være trygge på at redaktørene ikke er styrt av eierne i de daglige redaksjonelle valg. Når eiere gir uttrykk for sterkt kritiske synspunkter på journalistikken i en egen avis, så vil det fort kunne tolkes som et signal om fremtidig journalistisk linje.

Nettopp derfor bør medieeierne frastå fra å drive evaluering av enkeltsaker, særlig dersom de er kritiske og særlig dersom det er saker hvor de er personlig og følelsesmessig engasjert.

Schibsted er Norges største private mediekonsern og har alltid vært en uhyre profesjonell eier. I en tid hvor det mer enn noen gang er viktig å stå hardt på prinsippene for de redaktørstyrte mediene, trenger vi også eiere som ikke sår tvil om disse – ikke bare i festtalene, men også når det personlige engasjementet blir stort.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.