De siste dagene har debatten om ytringsfrihet spunnet like fort rundt som et hamsterhjul, men ett utspill utmerker seg mer enn alle andre. Etter det mye omtalte humorinnslaget til Tore Sagen i Radiporesepsjonen postet SVs Marian Hussein denne tweeten:
«Yo, Thor Gjermund Eriksen, du og NRK har et rasismeproblem. Vi er mange som forventer at statskanalen lanserer et rehabiliteringstiltak for disse hvite guttene i humoravdelingen! Tore Sagen er enda et symptom på en rasistisk kultur i kanalen. Ref. Radioresepsjonen fra 29. oktober 2019, 30 minutter».
Det spesielle med denne tweeten er at politiker Marian Hussein er vararepresentant til Stortinget og leder av SVs inkluderingsutvalg. Hun kan, med andre ord, raskt havne i posisjon hvor hun skal vedta lover og regler som alle vi andre skal leve etter.
I Norge har vi alltid hatt et skarpt skille mellom politikk og medier, fordi det er dette skillet som kjennetegner et godt demokrati.
Når en sentral politiker påkaller en kringkastingssjef og ber ham om å rehabilitere utpekte ansatte, er det problematisk på flere plan.
Alle som har fulgt med i historietimene, husker Stalins rehabilitering av opposisjonelle og annerledestenkende. Eller folk han rett og slett bare ikke likte. Rehabiliteringen omfattet vold og tortur, isolasjon, fengsel og i verste fall endte den i døden.
Nå tror jeg ikke at Hussein mente at kringkastingssjefen skulle torturere eller kaste humorgjengen i fengsel, og tre dager etterpå postet hun også en ny tweet hvor hun skrev at «rehabiliteringstiltaket bør vurdere å hjelpe de ut til andre yrker».
Et større problem i denne saken er det at en stortingsrepresentant blander seg bort i prioriteringene til en kringkastingssjef og arbeidsgiver. Hun utfordrer redaktørrollen og redaktørenes suverene makt til å prioritere hvilke mennesker de skal sette til å jobbe hvor.
NRK er eid og finansiert av staten, og som en av statens øverste representanter, bør Hussein holde seg langt unna å mene noe som helst om hvordan NRK og redaktørene i kringkastingen prioriterer sine ressurser. Det er sterkt problematisk når en topp-politiker blander seg inn i den suvereniteten som redaktørene har, og spesielt problematisk er det når topp-politikere blander seg inn i redaktørrollen i statskanalen.
Hennes innblanding er dessuten et brudd på Stortingets etiske regelverk. Der står det følgende:
«Stortingsrepresentantene innehar Norges fremste tillitsverv. Tilliten fra velgerne skal forvaltes i tråd med Grunnloven og formelt regelverk, og det stilles høye krav til den enkelte representants integritet. Representantene har et felles ansvar for å bevare og styrke folks tillit til Stortinget og å ivareta Stortingets omdømme og kvalitet.»
I en tid hvor ytringsfriheten oftere og oftere utfordres og trues, er vi helt avhengige av å ha politikere som forstår behovet for et skarpt skille mellom staten og mediene. Uten uavhengige medier har vi ikke lenger et demokrati.
Det er helt greit å mislike et programkonsept, men når en toppolitiker så til de grader blander seg inn i de redaksjonelle prioriteringene uten å tilsynelatende forstå hvor problematisk dette er, så bør det kanskje komme inn som et eget punkt i det etiske regelverket.
Marian Hussein har ikke beklaget noen av tweetene sine, og det i seg selv er vel et tegn på at hun ikke har skjønt alvoret i uttalelsene sine. Og siden hun ikke er humorist, må vi nesten ta henne på ordet.
Jeg oppfordrer derfor Hussein til å booke et møte med redaktørforeningen slik at hun får vite hvorfor det er så viktig at vi har et skille mellom eierne og redaktørene av NRK. Som en av våre øverste representanter har hun et ansvar for å opprettholde demokratiet, og nettopp derfor er det avgjørende at hun forstår demokratiets spilleregler.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.