NRKs resultat for 2019 er offentliggjort, igjen med store tap på den ordinære driften. Årsresultatet viser driftstap på skrekkelige 216 millioner. Dersom vi korrigerer for avviklingskostnader er driftstapet på 69 millioner.

Hadde ikke NRK bokført engangs eiendomsgevinster som ordinær drift i 2017 og 2018, ville den underliggende driften bare i disse to årene gått med 150 millioner i minus.

Vi snakker altså om et samlet tap på den underliggende driften på til sammen 219 millioner på bare tre år.

Dette er alvorlig og burde vært tatt opp på en kontant måte i styrets beretning. Men også denne gang: nei. Alt er etter styrets og konsernets oppfatning på stell i NRK, selv om alle som tar en titt på regnskapet vil se at det motsatte er tilfelle. Og Kulturdepartementet som eier har ikke evne og kraft til å gjøre noe med dette. Man går for fulle seil og på første klasse videre inn i elendigheten.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen lirer av seg svada (innlegg i DN 15. mai). Tidligere har han fortalt oss at NRK skal levere et positivt nullresultat. Et positiv nullresultat? Hva i all verden er det? I alle fall ikke noe Eriksen har lært på BI, får vi håpe, men noe han antageligvis har funnet på selv i et svært kreativt øyeblikk.

Og videre fra svadarepertoaret hans: «NRKs oppgave er ikke å skape økonomisk overskudd, men verdi i form av allmennkringkasting til det norske folk». Bedriftsledere, i enhver form for virksomhet, vet at virksomheten mister utviklingskraft over tid dersom den underliggende driften ikke viser positivt resultat.

Dette gjelder også NRK. Eriksen forsøker å skape et motsetningsforhold mellom positivt resultat og rollen som allmennkringkaster. Det er det ikke, og det er alvorlig at hverken styret eller Eriksen har fått med seg det. Eller kanskje de har det, men ikke orker tanken på å gå igjennom den krevende prosessen det vil være å få NRK økonomisk på rett kjøl.

Ingen viser et ønske om å lage, i alle ledd, en skikkelig bedrift ut av NRK, hvilket er fullt mulig med de store og stabile inntektene statskanalen har og vil få i fremtiden.

Man lar simpelthen humla suse videre og har et helt avslappet forhold til gjennomføringen av de driftsforbedringene som er nødvendig.

Vi har mange triste eksempler for hva som kan skje når styret og eierne svikter sitt ansvar og unnlater å sørge for krav til forsvarlig drift med oppfølging og kontroll. Da bruker administrasjonen, som i NRK, altfor mye penger.

Og når man møter veggen har mange av de ansvarlige sluttet, og de som senere må møte konsekvensen og kritikken får oppgaven med å rydde opp.

I NRKs tilfelle begynner det å haste, for dette ikke kan fortsette.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.