DN skriver i sin leder 5. mars at vår kritikk av europeiske staters flyktningpolitikk er uten kraft, fordi vi ikke peker på løsninger. Lederen forsvarer de samme myndighetenes politikk ved å hevde at en mer liberal politikk ville styrke høyrepopulister.

Amnesty Internationals kraft ligger i, sammen med likesinnede, å mobilisere de mange som ønsker å forbedre flyktningsituasjonen i verden, både politikere med direkte innflytelse og velgerne som kan påvirke disse igjen.

Våre løsningsforslag gjelder både situasjonen vi står overfor nå og de som er mer langsiktige. For å avhjelpe den umiddelbare situasjonen med 25 millioner mennesker på flukt trenger vi at alle stater lever opp til forpliktelsene de har påtatt seg gjennom ulike menneskerettighets- og flyktningkonvensjoner.

Dersom statene gjorde det, ville antallet flyktninger som trenger et nytt hjem ikke vært avskrekkende. Da mener vi også Australia, Russland, USA og flere andre.

Fordelt på det store antallet stater som faktisk kan ta imot flyktninger, er det ingen grunn til å frykte at de ulike statenes systemer kommer til å bryte sammen. Vi har faktisk et sted å starte, i «Global Compact on Refugees» i FNs regi.

De mer langsiktige løsningene er kjernen i Amnestys arbeid, nemlig en universell respekt for menneskerettighetene. Det er brudd på menneskerettighetene som driver mennesker på flukt. Enten det er krig, forfølgelse, desperat fattigdom eller diskriminering.

Amnesty driver med andre ord med fluktforebyggende arbeid hver eneste dag. Noen ganger har vi suksess, andre ganger ikke.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.