DN påpeker 7. september at bare en liten del av plasten som samles inn fra norske husholdninger blir resirkulert til nye produkter. Dette er et problem politikerne kan løse gjennom smarte avgifter.

Hovedårsaken til problemet er at det er liten etterspørsel etter innsamlet plast. Det skyldes at det er billigere å lage ny plast av olje enn å lage den av resirkulert plast.

En effektiv løsning er å innføre en avgift på emballasje av ny plast og så redusere den i takt med andel resirkulert materiale i emballasjen. Vi i Infinitum, som driver pantesystemet for flasker, mener at en slik avgift vil gi inntil 80 prosent resirkulert plast i flasker og vesentlig lavere CO2-utslipp.

Innfører man et slikt system for all emballasje vil etterspørsel etter brukt plast øke, og det vil bli lønnsomt å samle inn og sortere plast. Emballasje av ny plast vil bli erstattet av resirkulerte alternativer, og emballasje som er vanskelig å resirkulere, vil bli faset ut.

Alle partiene snakker varmt om «sirkulær økonomi», men de gjør lite for å faktisk gjøre det lønnsomt å samle inn og gjenvinne plast.

Prinsippet med en avgift som faller i takt med måloppnåelse har blant annet gitt oss verdens beste panteordning. Nå kan det brukes for å løse plastproblemet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.