Dagens mobilabonnement er forvirrende og uoversiktlige, og norske forbrukere betaler for mer data enn de trenger. Markedet er unødig komplisert. Taperne er norske forbrukere. Ifølge våre estimater forsvinner 200.000 gigabyte (GB) hver eneste dag og går tilbake til operatørene fordi de som har betalt for det ikke får brukt det opp. Det utgjør hele 73 millioner GB på årsbasis.
Dette er våre estimater – basert på tall fra Nkom og Erate. Vi blir oppfordret til å komme med fakta i DN 16. november og vil vise hvordan vi har gjort våre beregninger og forenkle også det. Da blir det kanskje enklere for operatørene å gjøre sine egne regnestykker på hvor mye ubrukt data som går tilbake til dem.
Man kan se på innholdet i et abonnement som et «veddemål» mellom forbrukeren og operatøren. Operatørens kalkulerte «bet» er at kundene bruker cirka 70 prosent av datapakken, mens forbrukerens «bet» er at de bruker det de har betalt for. Noen kunder bruker masse data og får valuta for pengene, andre veldig lite og taper mest.
Vi tror de aller fleste er gjennomsnittlige brukere, som operatørene tjener gode penger på at ikke bruker opp pakkene sine.
Ifølge Nkom er det 4,3 millioner mobilkunder i Norge, som i gjennomsnitt bruker 4,5 GB i måneden. Ifølge Erate kjøper de fleste større datapakker enn de trenger, og ender opp med å bruke 60 til 70 prosent av det de har inkludert. Vi har derfor gjort forsiktige beregninger ved å bruke 70 prosent.
Det betyr at gjennomsnittskunden som bruker 4,5 GB og kun bruker 70 prosent av det som ligger i pakken, har et abonnement som tilsvarer cirka 6 GB. Det gir 1,35 GB til overs månedlig.
Ganger vi opp med antall mobilkunder, blir det cirka 200.000 GB per dag.
Det synes vi både er lumskt og urettferdig for forbrukerne, og tallet er ikke vanskelig å regne seg frem til for de andre operatørene heller. Det vi derimot blir forbauset over, er at poenget snakkes bort ved å si at kundene ikke bryr seg om data – men hastighet, og at de bruker opp nesten alt. Da er det vel ikke noe problem å innføre evig «rollover», så kundene faktisk eier det de har kjøpt?
Og da mener vi ikke én måned eller på ett abonnement – men som en grunnleggende endring i forretningsmodellen. Vi tror at det er mulig å tjene penger med en mer rettferdig tilnærming. Og dette er en første start, vi skal teste, lytte og lære masse fremover. Vi vil fortsatt vite: Hva er fasiten, Telia og Telenor? Hvis det ikke er 73 millioner gigabyte, er det i hvert fall ikke null – som det burde være.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.