Salget av Telenor Myanmar til M1 Group/Shwe Byain Phyu er en skandale som må stoppes umiddelbart. Hvis ikke det skjer, tilrettelegger Telenor og den norske stat for alvorlige menneskerettighetsbrudd og bidrar til å styrke og legitimere militærdiktaturet i Myanmar.

Telenor har bidratt med lite informasjon om detaljene i salget utover å gjenta at de ikke kan fortsette. Dette er også budskapet fra lederen for Telenor i Asia, Jørgen C. Arentz Rostrup (innlegg i DN 12. februar). Det er forståelig at Telenor velger å trekke seg ut. Men kritikken dreier seg om at måten Telenor Myanmar avvikles på, er uansvarlig.

Innlegget fra Rostrup viser at han ikke forstår innholdet i kritikken eller forsøker å avspore debatten.

Salget av Telenor betyr at militærjuntaen får ubegrenset mulighet til å misbruke metadata for å forfølge Telenors kunder. Kundene utsettes dermed for stor fare. Menneskerettighetsjurist Hanne Sophie Greve har uttalt at Telenor kan bli ansvarlig for medvirkning til forbrytelse mot menneskeheten. Alvoret i dette kan ikke misforstås eller forties.

Salget betyr også at Telenor bidrar til å styrke og legitimere militærjuntaen i Myanmar. Telenor anser juntaen som regulatorisk myndighet til tross for at regimet ikke er anerkjent av noen. Men Myanmar er ikke en rettsstat og ble nylig rangert som det nest minst demokratiske landet i verden.

Når Telenor aksepter juntaen som regulatorisk myndighet og gjennom salget gir militæret monopol i telekomsektoren, styrker og legitimerer de diktaturet. Det gjør Telenor til en motstander av folkets kamp for demokrati. Det er også i strid med internasjonale resolusjoner og sanksjoner, og UDs landstrategi for Myanmar.

Jeg har i mange år forsket på Myanmars politiske utvikling. Min konklusjon er at Telenor ikke kan selge på den måten de legger opp til. Hvis ikke Telenor stopper salget må den norske stat som hovedeier gripe inn. Dette er også budskapet i et brev fra president Duwa Lashi La i National Unity Government til statsminister Jonas Gahr Støre den 10. februar.

Å stoppe Telenorsalget er nå den eneste ansvarlige løsningen, og det må gjøres umiddelbart.

Men Myanmar er ikke en rettsstat og ble nylig rangert som det nest minst demokratiske landet i verden

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.