NVE-direktør Ove Flataker og olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg har en tendensiøs tilnærming til virkeligheten i DN 8. februar, der sammenslåing av nettselskaper synes å være lykken om man ønsker lavere nettleie.

Freiberg benytter eksempelet der Rødøy og Lurøy gikk inn i Nordlandsnett og kundene fikk redusert nettleien fra 64 til 25 øre, påstår han. Tallene er feil, vi snakker en nedgang fra 47,5 øre til 29,1 øre. Det er fortsatt mye penger, men nedgangen har ikke noe med effektivisering å gjøre. Den skyldes at forsyningsområdet til Røde og Lurøy hadde helt andre kostnader knyttet til topografi og antall kunder å dele regningen på.

Det er verdt å minne noen og enhver om at halvparten av landets nettselskaper står for kun åtte prosent av kapitalen. Om man fjerner 50 selskaper, er det begrenset hva man kan spare gjennom effektivisering. Nettet til de innfusjonerte selskapene skal driftes og vedlikeholdes også etter fusjonen.

Samlet nettleie for landets strømkunder vil være omtrent det samme etter at disse selskapene forsvinner.

Dette vet vi. Dette vet NVE. Vi tror statsråden vet det også.

Utjevning av tariffen er et mål for Stortinget. Gjennom fusjoner får man kun utjevning enkelte steder i Norge, mens de store forskjellene mellom regionene vil bestå. Derfor skal regjeringen etter regjeringsplattformen se på alternative tiltak for å utjevne nettleien. Vi ser frem til resultatet av arbeidet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.