«En lisensmodell vil gi 464 millioner kroner ekstra til Viken hvert eneste år».

Norsk bransjeforening for onlinespill (NBO) har laget sitt eget «skattekart» som viser hvor mye mer penger norsk frivillighet vil få dersom Norge åpner for å slippe utenlandske spillselskaper inn på pengespillmarkedet.

NBO fortsetter med å love 259 millioner kroner ekstra til Oslo hvert eneste år, 175 millioner kroner ekstra til Trøndelag hvert eneste år, 179 millioner kroner ekstra til Rogaland hvert eneste år – og så videre. Til sammen to over milliarder kroner hvert eneste år.

Tonje Sagstuen
Tonje Sagstuen (Foto: Thomas Haugersveen)

Hvert eneste år. Klart det høres fristende ut. Problemet er bare at tallene ikke engang stemmer i NBOs egne ringpermer.

På NBOs hjemmesider går det frem at NBO har tatt utgangspunkt i inntektsprognosen Menon Economics laget i en rapport fra 2018. Der slår Menon (på rapportens side 36) fast, at man – avhengig av om skattesats blir 15 eller 20 prosent – vil få en inntektsøkning på mellom 2,1 og 2,5 milliarder kroner i løpet av en femårsperiode.

Altså ikke hvert eneste år, men hvert femte år. Noen har «glemt» å dele på fem.

Nordland får altså ikke 89 millioner kroner mer i NBOs egen prognose for lisensmodell, men 18 millioner. Rogaland får ikke 179 millioner mer, men 36. Oslo får ikke 259 millioner mer i året, men 52. Viken får ikke 464 millioner kroner mer, men 93.

Denne feilen er så åpenbar at man skulle tro NBO ville ha korrigert den da de ble gjort oppmerksom på den. Eller at Menon Economics selv ville ha sørget for at korrekte tall ble brukt. Men selv ikke etter at direktør Henrik Nordahl i Lotteritilsynet påpekte dette etter et NBO-oppslag i avisen Tidens Krav, er feilen blitt rettet opp.

Skal man bli tatt på alvor som premissleverandør for politiske beslutninger, kan man ikke blåse opp sine egne tall til urealistiske proporsjoner. Men det er nettopp det NBO har gjort i over 70 ulike Facebook-annonser segmentert på folk som er interessert i pengespill og partiet Høyre.

Annonsene, som mens de var aktive lå åpent tilgjengelige med segmenteringsinformasjon i Facebooks annonsebibliotek, er kjørt lokalt i de ulike norske fylkene i ukene før Høyres fylkeslag har hatt sine årsmøter.

Man må anta at målet er å sikre flertall for en dissens i forslaget til Høyres partiprogram, der en gruppe politikere tar til orde for å innføre lisensmodell for pengespill i Norge. Det er en ærlig sak.

Man må anta at målet er å sikre flertall for en dissens i forslaget til Høyres partiprogram

Men påvirkningsarbeidet i regi av NBO-medlemmene Betsson, Unibet, LeoVegas og ComeOn er det ikke mye ærlighet over.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.