Nicolai Tangens plasseringer i skatteparadis og hans uttalelser gir ham lav troverdighet som leder for Oljefondet. Dagens Næringsliv avsløring om Tangens truster på Jersey kommer på toppen av avsløringene om hans stiftelse på Caymanøyene.

Truster regnes som de verste og mest hemmelighetsfulle konstruksjonene og Jersey har fullt hemmelighold for truster, ifølge Financial Secrecy Index. I teorien skal eieren avskjære seg helt fra eierskapet. I praksis opprettholder vedkommende ofte styringen.

Dette mer enn antyder Tangen når han sier om sin egen trust: «jeg vil generelt vente at forvalterne tar hensyn til mine ønsker, men de er ikke bundet av dette».

Internasjonal innsats mot skatteparadis søker å tvinge disse landene til å dele informasjon med skattemyndighetene i andre land, fordi de som har plassert penger i skatteparadis ofte ikke gjør det selv. De aller rikeste i Skandinavia unndrar 25 prosent av skatten de skulle ha betalt, ifølge forskere

Oljefondets «Forventningsdokument på skatt og åpenhet» fra 2017 sier at ledelsen i et selskap har et ansvar som går ut over profittmaksimering. Dette er et fraværende perspektiv i hedgefondbransjen, hvor strukturer for aggressiv skatteplanlegging er standard.

Koronakrisen ser ut til å bli en verre økonomisk krise enn depresjonen på 1930-tallet. Det er viktigere enn noen gang å stenge mulighetene for å flytte verdier til og via skatteparadis. Da kan vi ikke ha en leder av Oljefondet som tar med seg hedgefond-bransjens og trust-regimets aksept for aggressiv skatteplanlegging inn i jobben som forvalter av Oljefondet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.