Næringsminister Jan Christian Vestre skriver i DN 3. november at han ønsker mer kunnskap og åpenhet om hvordan det står til med omstillingsevnen i norsk økonomi.

Vel, Vestre, det står ganske dårlig til.

Dette kommer frem i Omstillingsbarometeret, som er en årlig rapport utviklet av Nyanalyse på oppdrag fra Abelia. Barometeret viser hvor godt Norge gjør det sammenlignet med 29 andre land på områder som er viktig for omstilling.

Resultatene fra årets barometer bør bekymre næringsministeren og resten av den nye regjeringen.

For eksempel går Norge tilbake på alle parametere knyttet til teknologi og digitalisering – selve driveren for fremtidens samfunn, innovasjon og konkurranseevne. Omfanget av vår ikt-sektor gir fortsatt Norge en bunnplassering. Når vi vet at 80 prosent av produktivitetsøkningen skyldes ikt-sektoren, er dette urovekkende.

Kompetanse er avgjørende for å lykkes med omstilling. Norge har over lengre tid kommet dårlig ut på spisskompetanse i rangeringene, og vi er fortsatt helt nede på 22. plass. I tillegg taper vi den internasjonale kampen om de kloke hodene.

Flere målinger er vel og bra, men mye viktigere er konkrete grep og en ambisiøs politikk som tetter kompetansegapet, øker norsk konkurransekraft og gjør offentlig sektor til en innovasjonsmotor.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.