I DN 27. august argumenter Ivar Kroghrud i Norselab for at store selskaper ikke vil se like langt frem som oppstartsselskaper når det gjelder klima. Han har flere gode observasjoner, men konklusjonen om at «gründere må satse grønt, mens de store må verne om dagens business» er grunnleggende feil. Det grønne skiftet krever både-og.

Mens neste kvartalsresultat er viktig, vil selskaper som kun «har blikket festet på skotuppene» sjelden vekke tillit hos investorer eller lykkes over tid. Hydro ville neppe ha fylt 114 år i år om det ikke var for nettopp endringsvilje og evne til å se mot horisonten.

Det er heller ikke alle selskaper som ønsker å bevare status quo. Det beste som kan skje for Hydro er mer rettferdig klimaregulering, så det blir mer lønnsomt for våre kunder å velge resirkulert aluminium, og aluminium produsert på fornybar kraft fremfor kull. Verden trenger fremdeles materialer til solcellepaneler, batterier, tog og elbiler, og noen må produsere dem – helst så effektivt og bærekraftig som mulig. Da er vi avhengige av industrielle prosesser og investeringer.

Verden kan med andre ord ikke gå fremover kun ved hjelp av start-ups.

Men vi kan spille hverandre gode. Slik oppstartsselskaper ofte trenger større selskaper med operasjonell erfaring for å komme i gang, kan de omvendt spille en viktig rolle i industriutvikling, sammen med selskapets egen FoU-avdeling, forskningsmiljøer og statlige organer.

Det grønne skiftet krever investeringer både hos de store selskapene hvor tiltakene virkelig monner, og hos gründere med omveltende ideer. Vi trenger både-og.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.