DNs leder 4. februar tar for seg vårt syn på salget av Oslo Børs. Ifølge DN er det likegyldig hvem som eier Oslo Børs. Så lenge eieren er profittmaksimerende, vil den finne de beste løsningene for norsk næringsliv. Det er en feilslutning.

Hos børssammenslutningene i Europa har antallet noterte selskaper stupt de siste 20 årene. Fra Euronexts filialbørser er selskapsflukten hele 60 prosent.

Oslo Børs’ suksess som finansieringskilde for et kapitalintensivt norsk næringsliv er ikke tilfeldig. Børsen har utviklet og implementert tjenester tilpasset norsk næringsliv. Selger vi Oslo Børs, gir vi fra oss fortrinnet vi har med lokalkunnskap. Viktige beslutninger for innhenting av kapital til norske bedrifter vil tas utenfor Norges grenser.

Å tro at det ikke får konsekvenser, er naivt.

Det andre poenget i DNs leder er at det er umulig for børsen å utvikle en egen handelsplattform. Men hvorfor i all verden skulle børsen gjøre det?

Handelsplattformer er standardisert teknologi som kan kjøpes. Oslo Børs har ikke funnet det strategisk å eie egen teknologiplattform. Det er en klok strategi, på samme måte som vi i bankene har forstått at vi ikke trenger å utvikle våre egne kjerne- og kontosystemer.

Etter DNs oppskrift ville det ikke bety noe om Finansavisen eller DN ble solgt til Murdoch i morgen. Vi tror derimot at det ville påvirket det fremtidige avisproduktet.

Det er forunderlig at en avis som er så tett på næringslivet forstår så lite av hvilken rolle strategiske eiere spiller i praksis.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Slik selger de inn Lillestrøm til NRK
01:02
Publisert: