Jernia-sjef Espen Karlsen ønsker i DN 23. mars å redusere unødvendig emballasje. Jeg tror Karlsens medisin er feil. Han ønsker å reise til Kina for å kutte bruken av EPS, på folkemunne kalt isopor. En vare som skal sendes fra et sted til et annet er imidlertid avhengig av god og robust emballasje. Da bidrar vi til å beskytte varene som igjen gir mindre svinn.

Det er også viktig at emballasjen er lett. Da bruker vi mindre energi når vi skal frakte varene. EPS består av 98 prosent luft og to prosent polyester, og er et robust og lett materiale.

Det er utelukkende positivt å begrense emballasjebruken, og et viktig ledd i å begrense bruken er å resirkulere mest mulig emballasje. EPS er et lett og miljøvennlig materiale som kan brukes, gjenbrukes og gjenvinnes. Det betyr at dagens EPS gjenvinnes til nytt materiale og går inn i sirkulærøkonomien.

EPS på avveier er en ressurs på avveier. I hele verden er EPS-produkter ettertraktede for gjenvinning til gjenbruk. Derfor er også prisen på brukte EPS-produkter stigende. Både markedet og vi som næring vil ha mer EPS i retur, slik at vi kan gjenvinne den til nytt materiale.

En stor utfordring er at det ikke er nok returstasjoner for EPS. Selv om 99 prosent av EPS i Norge gjenvinnes til energi og ny plast, er vi ikke fornøyd før vi får alt i retur.

EPS-foreningen heier på Karlsen, og håper han også er med oss i å bidra til at avfall blir samlet inn og gjenvunnet – slik at vi kan sende mer avfall inn i sirkulærøkonomien igjen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.