Koronakrisen har skapt en unntakssituasjon i norsk økonomi. Noen bransjer driver som vanlig og merker lite eller ingenting til krisen. Andre går bedre enn noen gang. Men så har vi bransjer som er knallhardt rammet av pandemien og de strenge smitteverntiltakene. Eksempler på dette er enkelte deler av varehandelen, reiselivsnæringen, restauranter og uteliv, og den maritime næringen.

Fremskrittspartiet har bidratt til å forbedre alle krisepakkene regjeringen har lagt frem for å sikre at folk har en jobb å gå tilbake til etter pandemien. NHO har vært en av pådriverne for å utvide de beskjedne tiltakspakkene som regjeringen har kommet med. På Stortinget har vi mottatt utallige eposter og telefoner om å utvide støtteordningene til NHOs medlemsbedrifter. Nå plutselig mener NHOs sjeføkonom Øystein Dørum i en kronikk i DN 20. april at grunnlaget for kompensasjonsordningene er unødvendige i samme øyeblikk som nasjonale smitteverntiltak bortfaller.

Jeg skulle ønske at dette var sant, og er også prinsipielt enig i at bedrifter i en normalsituasjon skal betale skatt, ikke motta støtte. Dessverre tror jeg det vil ta tid for mange bedrifter å komme seg på fote, særlig innenfor de hardest rammede næringene. Frp er derfor tydelig på at det er for tidlig å konkludere med når det er riktig å skru av alle tiltak.

Jeg lurer på om Dørum har ryggdekning for sine uttalelser i NHO Reiseliv.

Krisen er ikke over når gjenåpningen starter. Da starter jobben med å håndtere følgene av pandemien. Det er for tidlig å allerede nå varsle at oljepengebruken skal ned på et normalnivå neste år, som regjeringen har gjort.

I tillegg til å legge til rette for arbeidsplasser, må følgene av pandemien for folk håndteres. Det kommer foruroligende meldinger om barn og unges psykiske helse. Det er stor økning i spiseforstyrrelser, selvmordstanker og psykiske lidelser. Mange har hull i kunnskapen etter amputert undervisning. Koronakommisjonen er bekymret for at det kan bli varige konsekvenser for unge mennesker. Utfordringene i psykiatrien er stor også blant voksne. Mange eldre har levd i ensomhet. Helsekøene har vokst.

Dette er bare noen av utfordringene som må håndteres. Norge er heldig som har Oljefondet. Statsminister Erna Solberg sa i Stortinget at ingen skal stå alene med konsekvensene av pandemien. Det kommer til å koste.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.