I et intervju i DN 30. januar med de to nye statsrådene Tina Bru og Henrik Asheim skryter Erna Solberg av at hun ikke gjør som Jens Stoltenberg, som ifølge henne ble «veldig trygghetssøkende» og «hentet inn veteraner som Grete Faremo og Sigbjørn Johnsen» i stedet for nødvendig fornyelse av regjeringen.

Dette er en underlig historieskrivning.

Det er riktig at Stoltenberg i 2009 valgte Sigbjørn Johnsen som finansminister og Grete Faremo som forsvarsminister. På det tidspunktet var Johnsen 59 år og Faremo 54 år. Til sammenligning er både Solbergs nye finansminister Jan Tore Sanner og hennes forsvarsminister Frank Bakke-Jensen 54 år.

Det er mye pent å si om både Johnsen, Sanner, Faremo og Bakke-Jensen. Men unge og lovende kan knapt noen av dem kalles.

Jeg hadde gleden av å jobbe nært med Stoltenberg ved flere statsrådsutnevnelser og vet at han var opptatt av å få til en balanse mellom fornyelse og erfaring.

Det kom blant annet til uttrykk da Helga Pedersen ble valgt til fiskeriminister. Hun var 32 år, og så vidt meg bekjent den første norske statsråd med samisk bakgrunn. Eller da Hadia Tajik ble kulturminister i 2012, i en alder av 29 år. Da ble hun Norges yngste statsråd gjennom tidene. Hun var den første med pakistansk bakgrunn og første muslim. Å mene at dette var uttrykk for at Stoltenberg var «trygghetssøkende» i sine utnevnelser er simpelthen helt urimelig.

Men viktigere: Både foran valget i 2005 og 2009 avklarte Stoltenberg hvilke partiet som skulle sitte sammen i regjering og de politiske hovedsakene. Dette ga grunnlag for to hele regjeringsperioder med en stabil flertallsregjering som systematisk arbeidet for å gjennomføre de sakene de sammen hadde lovet velgerne før valget.

Her er kontrasten til Solbergs regjering enorm. Hverken foran valget i 2013 eller 2017 greide hun avklare hvilke partier som skulle sitte i regjering, eller hovedsaker partiene var enige om.

Resultatet er mildt sagt rotete.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.