Jeg har hatt æren av å ha møtt påtroppende president Joe Biden mange ganger. Jeg har jobbet med den nominerte utenriksminister, Antony Blinken, en mann med integritet og som er en stor tilhenger av det transatlantiske.
Og jeg må avsløre: Jeg kjenner ham også som en stor musiker og delte scenen med ham da han spilte med rockebandet mitt Coalition of the Willing. Jeg er trygg på at når de sier at «Amerika er tilbake», med ambisjon om å lede Vesten, så mener de det. Blinken oppsummerte essensen i dette nye lederskapet i sin nominasjonstale med «ydmykhet og tillit».
Joe Biden vil møte ekstreme utfordringer i inn- og utland. Han vil avlegge eden den 20. januar midt i den største globale helsekrisen i nyere historie og vil ha en enorm oppgave med å gjenopplive økonomien og med å helbrede og forene nasjonen.
På verdensscenen har Biden til hensikt å være tilbake som leder av den frie verden og som forsvarer av våre felles verdier frihet og demokrati. Han ønsker å gjøre mer for å stoppe demokratiets tilbakeslag i den vestlige alliansen og holde andre ansvarlige for menneskerettighetsbrudd.
Dette ble neglisjert i fire år. Dette er limet som holder vår vestlige allianse sammen, og uten slike verdier vil vår sikkerhet og økonomiske interesser være hule. Utfordringene klimaendringene innebærer, vil være prioritert. Her vil Amerika være en leder og en stadig viktigere partner for europeerne og resten av verden. Å nominere tidligere utenriksminister John Kerry som «klimautsending», en ny statsrådspost, viser at USA mener alvor.
Men pass på, det vil være kontinuitet på noen felt: Kina, en systemisk konkurrent, fortsetter å være den ultimate globale sikkerhetsutfordringen, en potensiell trussel. Trump-administrasjonen opprettholdt sanksjoner mot Russland på grunn av invasjonen av Ukraina og gjorde et forsøk på å stoppe byggingen av den katastrofale Nord Strøm 2-rørledningen. Det vil også fortsette. Riktignok var Trump til tider kanskje hard og udiplomatisk når det gjelder spørsmålet om byrdedeling blant Nato-allierte. Men han hadde rett. Problemet er heller ikke nytt, holdningen deles på tvers av det politiske spekteret i USA, og vil ikke bli borte. Europeernes økte satsing på forsvar har allerede lønnet seg: På tross av retorikken har Nato ikke blitt svakere, og USAs tilstedeværelse i Europa er robust.
Norge er en viktig alliert, og er uten sidestykke i sikkerhetssamarbeid med USA, det være seg i nordområdene, Afghanistan eller i Nato. Men i dag er ingenting viktigere for Amerikas fremtid, for at den skal forbli den global makten, enn å løse sine egne presserende sosiale problemer, det dype skillet mellom de som har og de som ikke har, sikre helsetjenester og riktig utdannelse for alle amerikanere. Amerika er på jakt etter en mer rettferdig kapitalistisk modell, men uten å vrake styrkene til en konkurransedyktig kapitalisme. Norge skiller seg ut som en kilde til gode erfaringer.
For noen år siden ble en bok utgitt i USA kalt «Nordic Ways». Målet var å gjøre det klart at Norden var markedsbaserte demokratier, «kapitalisme med et hjerte», og ikke, som mange har misforstått, en haug med «sosialistiske utopier». Norge må bygge videre på det. Det er bemerkelsesverdig at boken ble lansert av daværende viseutenriksminister Anthony Blinken, arrangert av den norske ambassadøren.
Jeg har levd en stor del av livet under et autoritært system, under sovjetisk dominans. Med den erfaringen er jeg fast i troen på den amerikanske ideen – jeg tror at Amerika til slutt er en kilde til det gode. Men Amerika kan være en vanskelig venn, det vet vi. Det er imidlertid lett å være Amerikas venn i gode tider, men vi skal ikke glemme hvem som sto sammen med oss når ting ikke var så bra. Norge fortjener applaus for å ha gjort sitt beste for å opprettholde et sterkt forhold til USA i de siste fire årene, da andre, og altfor mange av feil grunner, vendte ryggen til Amerika.
Vi har et ordtak i Amerika: «No country is big enough to be able to go it alone, and no country too small, not to be able to make a difference». Dette er et godt øyeblikk for Norge til igjen å bevise at landet kan bokse over sin egen vektklasse.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.