Debatten om ny sentralbanksjef har i hovedsak kretset rundt sentralbankens uavhengighet og de to kandidatenes kvalifikasjoner.

Natalie M. Dyvesether
Natalie M. Dyvesether (Foto: Finn Mølmen)

I «Debatten» på NRK 1 forrige uke argumenterte Hanne Skartveit, politisk redaktør i VG, og Hege Ulstein, politisk kommentator i Dagsavisen, for Jens Stoltenbergs kvalifikasjoner – som unektelig er gode. Problemet er bare at Skartveit og Ulstein – og flere med dem – mister av syne hva sentralbankens mandat og kjerneoppgaver faktisk er.

I henhold til sentralbankens mandat er bankens kjerneoppgaver:

  • pengepolitikk, det vil si fastsettelse av styringsrenten
  • finansiell stabilitet, for eksempel at bankene er robuste
  • kapitalforvaltning, det vil si styring av Norges Bank Investment Management (Nbim), som forvalter Oljefondet.

Punkt én er den viktigste oppgaven og også det sentralbanksjefen bruker mest tid på. Med sin kompetanse og erfaring fra sentralbanken er Ida Wolden Bache definitivt best kvalifisert. Man får ikke like inngående kunnskap om pengepolitikk ved å være statsminister eller finansminister (som styrer finanspolitikken, ikke pengepolitikken).

Dernest kommer finansiell stabilitet som kjerneoppgave nummer to og kapitalforvaltning som den tredje viktigste oppgaven. Styringen av kapitalforvaltningen (Oljefondet) har vi en egen organisasjon som er fullt og helt dedikert til, Nbim.

Flere synes å tro at Stoltenberg er bedre egnet enn Wolden Bache til å holde Nbim-sjef Nicolai Tangen «i ørene», men det kan vel ikke vi vite noe om? Jeg tror at mange av dem som mener dette, ubevisst er påvirket av tradisjonelle kjønnsstereotypier og -forventninger om at menn er sterkere og bedre ledere.

For hva i all verden tilsier at Wolden Bache – med sin faglige autoritet – ikke er minst like godt egnet til å styre Nbim og Tangen, som det Stoltenberg er?

Å styre forsvarsalliansen Nato er en ganske annen oppgave enn å styre pengepolitikken, beredskapen for finanskriser og kapitalforvaltningen. Det samme gjelder det meste annet på Stoltenbergs merittliste. I sin kommentar lister Hege Ulstein opp Stoltenbergs erfaringer og kompetanse, som ikke er like direkte relevant og tungtveiende for sentralbanksjefstillingen som det Wolden Bache kan skilte med etter mange år i sentrale posisjoner i sentralbanken.

At Ulstein bruker Stoltenbergs masteroppgave som et argument, når Wolden Bache har skrevet doktorgrad om valutakurser, som jo er en del av eller sterkt linket til pengepolitikken, fremstår som søkt.

Basert på Skartveit og Ulsteins kronikker og uttalelser i «Debatten», er min oppfatning at de ikke har noe særlig forståelse av hva kjerneoppgavene til sentralbanken går ut på. Blant annet impliserer Ulstein at sentralbanken har to hovedoppgaver, men den har da vitterlig tre.

Skartveit og Ulstein fører en kunnskapsløs kampanje for Stoltenberg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.