I DN 11. februar skriver Bente Gansum Daazenko at produsenter må få økonomisk ansvar for avfallet de skaper. Når det gjelder emballasjen, tar norske produsenter ansvaret for emballasjen i dag gjennom Grønt Punkt Norge. Vi har lansert plastløftet, som skal bidra til en mer sirkulær økonomi.

Målet er å øke bruken av resirkulert plast, kutte unødig bruk av plast og designe for gjenvinning. Målet er nettopp mindre «shit in», mer «gull ut»!

Daazenko setter lys som vi deler på problemet med å konkurrere på varer som har negativ verdi. Produsentansvar må være non-profit. Økte miljømål fordrer høyere gjenvinning, også på emballasje som har økonomisk negativ verdi.

Vi deler bekymring om en sirkulær økonomi. Europeiske politikere må erkjenne at vi ikke vil lykkes i å nå sirkulære kjeder uten at det skapes et internasjonalt, transparent marked for avfallet som tidligere gikk tapt i lineære verdikjeder.

Det er behov for registre som har kontroll på hvor mye emballasje som er på markedet. Grønt Punkt Norge har advart om at det ikke finnes et nasjonalt register som kartlegger de mengdene som går ut på det norske markedet og hvilke bedrifter som tar ansvar. Miljøet blir den store taperen om det underrapporteres uten kontroll eller sanksjoner.

Registrering vil ikke være en endelig løsning, men en viktig byggestein mot et mer bærekraftig og sirkulært system.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.