Norges finansminister Trygve Slagsvold Vedum uttaler i Dagens Næringsliv 2. mars at det må være kjedelig å bo i Luzern, Sveits.

Som en av disse Luzernbeboerne eller skatteflyktningene som vi også kalles, må jeg si at her er Vedum usedvanlig treffsikker. Han har jo helt rett. Det er virkelig kjedelig å bo i Luzern, på så mange måter. La meg gi noen eksempler.

I Oslo er det utrolig spennende å være togpassasjer. Går toget i dag mon tro? Hvilken unnskyldning har VY for at togene står denne uken? Kommer Follobanen til å åpne i februar, eller blir det mars eller kanskje april? Kjempespennende! I Luzern er togreiser så mye mer kjedelig. De bare går når de skal og står aldri. Og så går det praktisk talt tog over alt. Ikke noe spenning i det.

Jens Rugseth
Jens Rugseth

Å kjøre bil i Norge er også kjempespennende. Ingenting kan være mer spennende enn å kjøre på Europas absolutt dårligst utbyggede veinett. Kommer det et ras i dag? Blir det to eller fire timer med kø hjem fra fjellet? Blir det en ulykke som gjør at vi må kjøre 20 mil via Finland for å komme hjem? Her i Sveits har myndighetene tatt bort hele spenningen. Det er 4 -felts motorvei overalt. Drittkjedelig!

I Norge er det spenning hver dag. Våkne om morgenen og spørre seg; kommer Vedum med en ny spontanskatt eller innfallsskatt i dag mon tro? Ingen er bedre enn Vedum til å komme med spennende skatter og minst like spennende forklaringer på hvorfor det er nødvendig at Norge har det totalt sett høyeste skatte- og avgifts regimet i verden.

Sveitserne derimot, er skikkelig kjedelige på skatt. Landet er ikke ett skatteparadis, som norske politikere later til å tro. Nei da, her betaler vi faktisk flere skatter enn i Norge. Og systemet er så forutsigbart og kjedelig at dersom politikere skulle ønske å innføre en ny skatt, eller utvide en gammel, ja så må det folkeavstemning til. Å lytte til folk flest på den måten, er jo helt ødeleggende for kreative personer som Vedum.

For ikke å snakke om hvor spennende det er å være pasient i Norge. Det er jo nesten like spennende som å spille på lykkehjul. Trekker du taperloddet må du vente ni måneder før du blir feiloperert. Og hvis du ikke klarer å gå på do uten hjelp er det superspennende å ligge og lytte etter fottrinn fra travle sykepleiere, som ikke stopper ved din dør denne natten heller.

Vedum har helt rett. Helsevesenet i Sveits er kjempekjedelig. Sikkert fordi de bruker mye mindre penger på helse enn Norge. De har rett og slett ikke penger til å gjøre helse spennende. Da kan de like gjerne operere deg umiddelbart. Klart det er kjedelig å ikke måtte vente i spenning på helsehjelp i månedsvis. På toppen av det hele er sveitserne så kjedelig at de i gjennomsnitt lever to år lenger en oss nordmenn.

I Norge er det spennende å bo hvis man er rik. Jeg pleide å stå opp om morgenen og i spenning slå på radioen for å høre hva slags nye kallenavn SV-Kaski eller LO-Peggy hadde på meg og mine sambygdinger i Luzern i dag. Riking, velferdsprofitør, laksebaron, skattesnyter, skatteflyktning, kapitalist.

Da var det ganske mye mer kjedelig å sitte i møte med ordføreren i Meiringen for å orientere om at vi i årevis har hatt flere virksomheter i Sveits med noen hundre ansatte, og at vi nå har tenkt å etablere virksomhet i byen hans. Som norsk var jeg selvsagt litt usikker på responsen.

Jeg hadde forberedt meg på å forsikre ham om at vi ikke hadde planer om å utnytte de ansatte, stjele fra staten eller lure til oss penger ufortjent. Den kjedelige ordføreren derimot, sa bare: velkommen til Meiringen. Her er vi alltid glade for at noen ønsker å etablere virksomhet. Fortell oss hva vi kan gjøre for å hjelpe dere i gang.

For en kjedelig fyr denne ordføreren er, og for et kjedelig land Sveits er.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.