Statsminister Erna Solberg har i DN 31. oktober en utmerket oppsummering av regjeringens industripolitikk. Det påpekes at det ikke er riktig å opprette nye statlige selskap hver gang politikere får en idé. Politiske initiativ har isteden medført at privateide selskaper har utviklet seg i politisk riktige retninger.

Utenlandstapene til Statoil/Equinor og Telenor er klare illustrasjoner på at selskaper med statlig deleierskap ikke er noen suksessoppskrift.

Hva som savnes i Solbergs fine oppsummering er noen ord om norsk industris bidrag til forsvaret. Siden Norge har gjort århundrets innkjøp av de utrolig kostbare F35 jagerflyene, er det ikke store beløp igjen på forsvarsbudsjettet. Det blir derfor utrolig viktig å vurdere effektivitet og nytte av bruken av hver eneste ny forsvarskrone.

Det kan være naturlig å peke på offentlige støttetiltak til å konsolidere og bygge opp en norsk solid droneindustri. Riktig politisk påtrykk og bidrag kan gi veldig stor forsvarsuttelling for hver krone brukt, samtidig som det bygges opp en ny norsk eksportindustri. Det kommer i tillegg en stor tilleggsfordel til beredskapstiltak ved naturkatastrofer.

På Eggemoen har en rekke dyktige droneeksperter jobbet i årevis med å utvikle norskproduserte droner. Den største av disse kan fly automatisk i et døgn mens den sender mobiltelefonsignaler, for eksempel til en forsvarsenhet eller til et område rammet av telefonbrudd forårsaket av ras eller flom. En opprinnelig svenskutviklet drone kan helt uten menneskelig inngrep overvåke og stå for oppklaring for en fremrykkende kolonne.

Alle som har deltatt i opplæring om militær oppklaring, er klar over at den tradisjonelle jeep-oppklaringsmodellen medfører innebygget stor risiko for tap av menneskeliv. Den intelligente automatdronen på Eggemoen kan sette en strek over dette hvis forsvaret anskaffer slike til både hæren og Heimevernet/sivilforsvaret. Men det krever at regjeringen passer på at folk med mange stjerner på uniformen ikke motarbeider norske produkter og systemer. Snarere tvert imot.

Sverige nå har vedtatt en dramatisk opptrapping av sitt forsvar. Norge har knappe ressurser til å gjøre noe lignende. Det er her et målrettet påtrykk og inngrep fra politisk hold kan bygge frem et nyttig privateiet redskap for både forsvar og beredskap.

Statsministeren må ta seg tid til et koronasikret besøk på Eggemoen ved Hønefoss så snart som mulig.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.