Forrige uke la regjeringen frem forslag om en statlig garantiordning for lån til små og mellomstore bedrifter. Det virker som enkelte har fått inntrykk av at dette er en ordning som bare vil treffe bedrifter som har gjeld fra før. Det er ikke riktig. Det er ingenting i loven som tilsier at bankene ikke kan bevilge lån med statsgaranti til nye lånekunder.

Samtidig er det viktig for meg å understreke at det er opp til bankene å avgjøre hvem som skal få lån. Det er naturlig at bankene i første rekke vil vurdere lån til eksisterende kunder, som de allerede kjenner. Bankene må gjøre gode kredittvurderinger før de innvilger statsgaranterte lån. Slike vurderinger går raskere og enklere når bedriften er lånekunde i banken fra før.

Et enstemmig Stortinget har nå vedtatt ordningen. Dermed gjenstår det bare å få den godkjent av Eftas overvåkningsorgan Esa. Esa har uttrykt at det vil hastebehandle henvendelser som gjelder tiltak knyttet til utbruddet av koronaviruset.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.