Anleggsbransjen er en kapitalintensiv næring. Det betyr at skatt på kapital tapper vår bransje for midler til å utvikle seg. Formuesskatt handler om vi ønsker vi flere eller færre trygge arbeidsplasser.

En gravemaskin koster 2,5 millioner kroner (eks. merverdiavgift). I tillegg må hver mann ha en servicebil for å komme seg til anleggsplassene. Det betyr tre millioner kroner i driftsmidler per snute i arbeid. En typisk medlemsbedrift i vårt forbund har 15–20 ansatte. Det er bare å gjøre regnestykket selv, så ser man hvor mange millioner som må til med innsatsmidler for å skape et normalt solid entreprenørselskap.

I tillegg til gravemaskiner skal man ha lastebiler for å frakte maskiner og masser med. Man skal ha utstyr og verktøy for å koble på maskinene. Brakker. Listen fortsetter og fortsetter.

Dersom man driver med brønn- og spesialboring, så kan en full rigg med kompressor og container fort koste ti millioner kroner for å ha et lag på to til fire mann i arbeid. Man skal ikke ha mange lag i arbeid før det blir mye verktøy ut av det – eller formue, som det heter på teknokratisk.

Litt enkelt sagt kan man si at for å betale 200.000 kroner i formuesskatt, så må man tappe selskapet for 300.000 kroner. Først skal pengene utsettes for utbyttebeskatning før de kan dekke formuesskatten. Denne øvelsen tapper selskapene for midler til å utvikle seg videre, investere i nytt materiell og ansette flere.

Regnskapsreglene straffer dem som driver solid. Altså de forsiktige som har lite gjeld og høy grad av egenkapitalfinansiert vekst. Nettopp fordi man får fradrag for gjeld på verdsettelsen av selskapet.

Regnskapsreglene straffer dem som driver solid.

Utenlandske entreprenører betaler ikke formuesskatt. Det gir norske entreprenører en konkurranseulempe. Dette er ikke en stor utfordring for små og mellomstore bedrifter, for de opererer i andre undermarkeder. Men det gjør noe med næringen som helhet.

Det grønne skiftet koster. En elektrisk gravemaskin koster tre ganger så mye som en konvensjonell maskin. Det betyr tre ganger så mye i balansesummen og følgelig tre ganger så mye i grunnlag for formuesskatten.

Jeg blir ganske matt når diskusjonen om lettelser i formuesskatt ved inngangen til valgkampen fra enkelte politikere blir vridd til noe så outrert som «en flaske fin champagne» hver dag eller dyre James Bond-biler.

For våre folk og gode ansatte er det snakk om lastebiler, gravemaskiner og arbeidsplasser.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.