Det er dessverre en vanlig misforståelse at det ikke er mye å spare ved å bytte strømavtale. Faktum er at de fleste kan spare flere tusen kroner i året ved å aktivt bytte. At de færreste legger inn denne innsatsen er blitt en gullgruve for strømselskapene.
Jeg er en av gründerne bak Slipper.no, en tjeneste som bytter strømavtaler for kunder. I 2021 reduserte vi en gjennomsnittlig kundes strømregninger med 5013 kroner og utførte tidvis månedlige bytter for kundene våre.
At det lønner seg å bytte strømavtale nesten like ofte som du bør bytte sengetøy, er selvfølgelig irriterende (særlig hvis du som meg glemmer å bytte sengetøy av og til).
Strømselskapene er på mange måter et helt unødvendig og fordyrende mellomledd mellom oss forbrukere og nettselskapene. Noen strømkunder hadde faktisk fått en lavere strømregning dersom de sagt opp strømavtalen sin, og heller valgt å kjøpe strømmen direkte fra nettselskapene. Nettselskapene har plikt til å levere strøm til kunder som ikke har en strømavtale, såkalt leveringsplikt.
Ifølge NVE skal leveringspliktig strøm være dyrere enn en vanlig strømavtale, men våre undersøkelser viser at det ofte ikke er tilfelle, spesielt for kunder med lavt forbruk.
Dette tyder på at dagens regulering av strømbransjen ikke fungerer.
Energi Norge, bransjeorganisasjonen for strømselskapene, er åpenbart ikke enige med oss og andre som hevder at strømselskapene er unødvendige. De argumenterer for at monopolsituasjonen som vil oppstå dersom nettselskapene overtar kjøp og salg av strøm, vil føre til at vi får mindre forbrukermakt.
Det de glemmer, er at det er nettopp forbrukerne som ønsker denne endringen.
For eksempel er ikke 150 bensinstasjoner ved siden av hverandre med ulike prismodeller på bensin et gode – det er bare irriterende.
Slik tror jeg mange opplever dagens strømmarked.
Selskapene som faktisk leverer verdi til oss forbrukere, som for eksempel smartstyring av bolig, elbillading og bedre kontroll på eget forbruk, kommer heldigvis til å overleve. Kanskje ikke som strømselskap, men som teknologiselskap.
De som ikke leverer noe annet en overprisede strømavtaler, kommer derimot til å slite mer. Lar vi nettselskapene overta kjøp og salg av strøm, er vi automatisk kvitt et fordyrende mellomledd.
Å legge ned alle strømselskap er åpenbart et dramatisk forslag. Spørsmålet er: Hvis man kan legge ned en hel bransje uten at noen merker det, har man da egentlig lagt ned noe som helst?
150 bensinstasjoner ved siden av hverandre med ulike prismodeller på bensin er ikke et gode – det er bare irriterende
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.