Jeg kom nettopp tilbake fra garasjen. Jeg programmerte bilen til å lade mellom kl. 13 og kl. 15 i dag. Det er to sensasjonelt billige timer på Nordpools kraftprisliste. Etter frokosten diskuterte vi hva som var de beste timene til å kjøre vaskemaskinen. Strømpristitting på kraftpris-apper er blitt ny folkesport i Norge.

Lothar Fritsch
Lothar Fritsch

Når er rett tidspunkt til en varm dusj i dag? Før eller etter kl. 22?

Om natten høres hele borettslagets oppvaskmaskiner og tørketromler summende gjennom byggets vegger.

Jobben skulle gjøres av en smart strømmåler, ble vi fortalt av internettæraens visjonærer:

  • Elbilen skulle selv finne de billigste timene og handle strøm for meg når batteriet er fulladet og kraftprisen høy.
  • Fryseren og kjøleskapet skulle – styrt av smartmåleren – fryse seg ned når strømmen er billig.
  • Varmtvannstanken og varmepumpen skulle handle strømopsjoner på kraftbørs og gjøre jobben sin når det var lønnsomt på grunn av lav kraftpris.
  • Under krisesituasjoner, der kraftverk faller bort eller strømledninger rives ned, skulle smartmåleren selektivt kutte strøm til ikke-kritiske strømforbrukere i hjemmet og på jobb først, for å sikre kraftflyten.
  • Dette var løftene i 2016. I dag er det 2022. Regjeringene i Europa begynner å skrive opp lister over hvem som kobles ut først når det blir energimangel. Det blir ikke kaffemaskinen eller vinterhagen som kobles ut, men elbil-ladeanlegg, bedrifter og husholdninger.

Smartmåleren vi fikk, kan ikke gjøre den grønne effektiviseringsjobben. Den kan bare overvåke oss og rapportere til direktoratenes og kraftleverandørenes databaser, der de oppfinner nye strømpris- og nettleiemodeller, basert på overvåkningsdata.

Det går ikke an å bestille frysere, komfyrer, varmtvannsberedere eller varmepumper som fungerer sammen med smartmåleren.

Heller ikke er det lett å koble seg mot et felles prissignal som informerer smarte apparater om priser. For ikke å snakke om digitale tjenester, som muliggjør automatisert, småskala strømhandel, styrt av tingene og strømmåleren. Her har det vært liten aktivitet hos de regionale kraftnett- og kraftleverandørene.

Men har vi ikke fått fine apper som viser fargerike pris- og forbrukskurver på mobilen? Smartmåleren kan nå i det minste informere oss i realtid om hva som skal stå på strømregningen. Er det ikke en digital seier, denne fremtidsteknologien?

Turen rundt omkring i huset til brytere og kontakter og ned til garasjen er jo helsefremmende, mens vi venter på at de store løftene om tingenes internett og smarte strømmålere blir oppfylt en dag i fremtiden.

Kraftinntektene tilrettelegger nå for digital innovasjon. Jeg håper en del av kraft-pengebingen brukes til å oppfylle løftene om smartmålernes velgjørende effekt.

Det går ikke å bestille frysere, komfyrer, varmtvannsberedere eller varmepumper som fungerer sammen med smartmåleren

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.