Tenk deg at du har et hus. I loftsetasjen står vinduene opp og panelovnene går for fullt mens man fyrer for kråkene. Strømmen er (nesten) gratis. I etasjen under er det problemer med ledningene.

Siden ledningen fra øverste etasje er tynn og dårlig, må en produsere sin egen strøm i første etasje. Det gjør en også, fem ganger mer enn en trenger. Men på grunn av at også ledningene i rommene på vestsiden av huset er dårlige, får en likevel ikke strømmen frem til lys og ovn.

I stedet går mesteparten av strømmen til leiligheten på østsiden av huset. Også kalt Oslo.

Slik ser kraftsystemet ut i Norge akkurat nå.

Marit Warncke
Marit Warncke

Vår region produserer mye mer strøm enn den bruker. Men på grunn av manglende overføringskapasitet både innad i regionen og mellom Nord- og Sør-Norge, er det vi som får den høyeste prisen.

Det betyr at det Vestlandske næringslivet betaler en svært mye høyere pris for denne sentrale råvaren enn næringsliv lenger nord.

Det betyr i tillegg at der ikke er nettkapasitet til å realisere det grønne skiftet i Bergensregionen.

Svaret på dette fra dem med ansvar? Både NVE, tidligere Olje- og Energiminister gjennom Energimeldingen sier egentlig at deres løsning er å etablere seg der nettkapasiteten er. De ser ut til å mener det ikke er fornuftig å bygge ut nettkapasiteten for å jevne ut prisene mellom nord og sør.

Er beskjeden egentlig dra til Trondheim i stedet for å etablere deg, eller til de som er her i dag – flytt?

Vi kan ikke leve med at vårt næringsliv skal ofres i påvente av at en skal få nyetableringer nok til å bruke den overkapasiteten som finnes andre steder.

Det er ikke slik at en nyetablering som kan realiseres her, nødvendigvis automatisk kommer et annet sted. For oss er det heler ikke akseptabelt at vi ikke skal få ta del i de nye jobbene i det grønne skiftet. Det er her kompetansen finnes, og det er her jobbene i olje og gass må erstattes dersom vi skal lykkes.

I tillegg har vi ikke råd til at våre eksisterende bedrifter taper konkurranseevne og arbeidsplasser fordi de må betale mer for strømmen enn andre.

Derfor må flaskehalsene i nettet fjernes. Det er vår bestilling til utvalget som nå ser på nettutbygging, og til den nye regjering. Vestlandet kan ikke bare levere strømmen, vi må få foredle den til grønn omstilling og arbeidsplasser også. Vi vil ikke ofres. Vi vil skape.

I stedet går mesteparten av strømmen til leiligheten på østsiden av huset. Også kalt Oslo

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.