I dag ligger studiestøtten på omtrent 1,2G, mot 1,6G på 1990-tallet. Det betyr at studenter nå får cirka 40.000 mindre i året enn det deres foreldre fikk da de studerte. Da er det ikke så rart at vi senest denne uken kunne høre om studenter som må bruke sparepengene for å ha råd til mat. Studiestøtten strekker ikke til.

Det er altså ikke snakk om å gi studentene penger til luksusforbruk. Det handler om å ivareta deres grunnleggende behov for mat, strøm og et sted å bo.

Grinde mener at det er sammensatte grunner som gjør at studentene sliter. Selvfølgelig er det det. Prestasjonspress, pandemi, klimakrise og krig i Europa er bare noe av det som kan tære på den mentale helsen.

Men å late som om økonomi ikke utgjør en viktig faktor blir fordummende. Det er en byrde å uroe seg for om man får endene til å møtes. Folkehelseinstituttet sier at psykisk sykdom rammer systematisk etter faktorer som økonomi. Rapporter om at en av fem studenter har hatt selvmordstanker bør derfor bety at vi ser på deres økonomiske vilkår.

Men Grinde mener tilsynelatende at disse tallene egentlig ikke er særlig sjokkerende. I stedet ser hun ut til å mene at denne typen selvrapportering i hovedsak handler om å få politiske gjennomslag, at studentorganisasjonene «svartmaler» situasjonen for å få mer offentlig støtte. Det skremmer meg.

Når unge mennesker først er modige nok til å si fra om noe såpass tabubelagt som selvmordstanker bør vi ta dem på alvor, ikke anklage dem for å drive politisk spill.

Og man bør ikke, som statsråd Ola Borten Moe har gjort, peke på at fire av fem ikke har selvmordstanker. Det er virkelig umusikalsk.

I disse dager hvor det varsles om et stramt statsbudsjett er det selvfølgelig noen politiske krav som kan fremstå umusikalske; mer penger til motorvei, oljeskattepakke og mer strømstøtte til de som har mest. Men å ta bedre vare på våre unge som ønsker å få seg en utdannelse? Det har vi en plikt for å gjøre.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.