Nå er vi i en periode hvor kortet går varmt. Vi blendes av tilbud, kjøper på impuls og legger fornuften bort i iveren med å bli ferdig med julehandelen.
En tilsynelatende endeløs strøm med pakker sendes ut til Norges befolknings nærmeste hentested. Like endeløs er køen av kriminelle som forsøker å svindle deg. Det eneste de kriminelle trenger å gjøre er å skape en kobling mellom noe som nylig har skjedd i virkeligheten og bedrageriet.
For øyeblikket utnytter de kriminelle tidspress og mengden oppgaver vi alle må løse hver dag. Vi har ikke tid. Det er for mye vi må ordne, godkjenne og svare ut.
Ok, så den meldingen om en pakke fra posten ser litt rar ut, men det går sikkert bra. Det kan jo stemme at jeg må legge inn kortdetaljer på nytt på den strømmetjenesten. Kanskje jeg har glemt å betale en av regningene og det har gått til inkasso?
De har jo den varen du har sett etter på lager, og billigere enn du trodde. Bare fiks det. Det går sikkert bra.
I DNB blir vi og våre kunder forsøkt bedratt for omtrent én milliard kroner i året. Mesteparten av dette er forsøk rettet mot våre kunder, og privatpersoner er overrepresentert sammenlignet med bedrifter. I år kommer omtrent 4000 DNB kunder til å bli bedratt.
De tilhører ikke alle en «gruppe», de er ikke sløve eller dumme. Dette er ikke noe som bare skjer med andre. Dette er noe som før eller siden kan skje med både deg og meg. Ja, også de som ler av dårlige bedrageriforsøk og er helt tydelig på at «dette hadde aldri jeg gått på».
Det finnes noen problemer med denne holdningen. For det første så undervurderer vi motstanderen. Bak mange av bedrageriene står transnasjonale organiserte kriminelle miljøer. Det er snakk om store profesjonelle organisasjoner med faste ansatte, kontorlokaler og milliardomsetning. Og det er dette de har spesialisert seg på. Det hadde vært veldig rart om de ikke klarte å lure oss egentlig, når de først går inn for det.
Det er også svært nedverdigende for dem som blir lurt. I tillegg til å havne i en økonomisk krise er det mye stigma, mye skam. Man trodde kanskje at tiden hvor latterliggjøring av de som blir utsatt for kriminalitet er forbi, men det er den ikke. Det er jo også verdt å nevne at det er stor fallhøyde her.
Det er ikke slik at de 4000 menneskene vi tar kontakt med neste år nå sitter hjemme og er klar over at det er de som kommer til å bli lurt. Tvert imot er mange av de sikre på at dette vil aldri skje dem.
Realiteten er at når vi mottar et bedrageriforsøk som virker latterlig, så er det ikke fordi bedragerne nødvendigvis er dårlige. Det er bare ikke vi som er det tiltenkte målet. Bedragerne sender ofte forsøk til tusenvis av personer.
Hvis du mottar en epost som sier at du er logget ut av Netflix, så går du kanskje ikke på. Men sender de eposten til 100.000 mennesker, så vil sikkert ti mottagere faktisk ha problemer med Netflix-kontoen sin og følge oppfordringen fra svindlerne om å legge inn kortdetaljer på nytt.
Mesteparten av svindelforsøkene blir filtrert bort. Men noen svindelforsøk vil alltid slippe igjennom på epost, sms, chat, telefonoppringninger eller i andre kanaler.
Høres følgende svindelforsøk kjent ut?
Du har mottatt pakke og må hente den straks!
Du må logge deg inn på kontoen din for å ikke miste tilgang!
Du har betalt regningen to ganger og må logge deg inn for å få tilbakebetalt pengene!
Du må godkjenne endringer i Brønnøysundregistrene!
De gangene svindlerne får en fulltreff som er relevant for akkurat deg, er terskelen mye mindre for at du biter på.
Jeg er helt overbevist om at det finnes et bedrageri for oss alle. Riktig tid, modus og narrativ så kan vi alle bli lurt. Jeg sier ikke at alle kunne falt for et kjærlighetsbedrageri. Eller at alle står i fare for å bli utsatt for investeringsbedrageri, men at vi alle har sårbarheter. Sårbarheter som kriminelle kan – målrettet eller ved en tilfeldighet – utnytte.
For noen er det ønske om penger som gjør at de er villige til å se bort fra det som kan være tydelige røde flagg. For andre kan det være at de finner noen som hører på dem og bryr seg om hva de sier. Noen ønsker å bli sett i yrkeslivet og vil hoppe på tilbud og muligheter andre vil forstå det er noe rart med.
Alle har noe vi bryr oss så mye eller så lite om, at vi er villige til å se bort fra en hel masse røde flagg. Det finnes et bedrageri for oss alle, og ofte så går det dessverre ikke bra.
Man trodde kanskje at tiden hvor latterliggjøring av de som blir utsatt for kriminalitet er forbi, men det er den ikke.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.