Bitcoin har på ti år gått fra å være en obskur idé på en epostliste for kryptografiinteresserte til å bli en fungerende, åpen og global infrastruktur for verdihåndtering. Bitcoin diskuteres nå av sentralbanksjefer, statsledere, journalister, næringslivsledere og besteforeldre verden over.

DNs podkast, Finansredaksjonen, konkluderer likevel med at folk som har hatt troen på bitcoin, er idioter, og at mangelen på idioter gjør at bitcoin vil dø.

Torbjørn Bull Jenssen, daglig leder i Arcane Crypto as.
Torbjørn Bull Jenssen, daglig leder i Arcane Crypto as.

Terje Erikstad fulgte opp med en kommentar i DN 15. januar, hvor han slo fast at bitcoin er en fiasko, fordi han selv ikke ser nytten av dette.

Feilen han gjør, er å uttale seg på et sviktende kunnskapsgrunnlag og å se bakover når han skal vurdere hva som vil skje fremover.

Erikstad hadde antageligvis vært noe mer ydmyk om han var klar over at det er en rekke betalingsselskaper, som Veem og Circle, begge backet av storbanken Goldman Sachs, som allerede bruker bitcoin for internasjonale betalinger. At ICE, eieren av New York Stock Exchange, utvikler en handelsplattform for bitcoin. At Microsoft jobber med å utnytte sikkerheten i bitcoins blokkjede for å utvikle en desentralisert elektronisk id. At Lightning-nettverket for første gang muliggjør mikrotransaksjoner på nett, transaksjoner hvor du kan streame penger/bitcoin – betale ørsmå beløp i et høyt tempo med tilnærmet null i transaksjonsgebyrer.

Dette er bare noen få eksempler på nye systemer som er muliggjort av bitcoin, og når flere av verdens største finans- og teknologiselskap utvikler tjenester knyttet til nettopp bitcoin og kryptovaluta, er det noe arrogant å idioterklære hele sektoren.

Bitcoin og kryptovaluta har sine svakheter, utvilsomt. Vi har sett en rekke bobler i bitcoins korte historie, og mye urealistisk optimisme har versert. Men det betyr ikke at situasjonen ikke vil kunne endre seg fremover, eller at bitcoin ikke er banebrytende og revolusjonerende.

Da internettet ble utbredt på 1990-tallet, var det vanskelig for mange å se behovet. Hva skulle man for eksempel med epost, en treg og dårlig variant av faksen? Hvor ble det av de revolusjonerende anvendelsene internettfolket fablet om?

Teknologien bak internett ble jo tross alt utviklet allerede på 1970-tallet. Kritikerne hadde rett, det var ikke noe stort behov for det internett kunne tilby i starten.

Der kritikerne bommet, var at de ikke så potensialet, potensialet som lå i en åpen og generell infrastruktur for utveksling av informasjon, hvor hvem som helst fritt kunne utvikle nye tjenester og alle informasjonstyper kunne håndteres, potensialet i en eksponentiell trend som ser flat ut, helt til den ser loddrett ut.

Det er den samme feilen kritikerne av kryptovaluta gjør i dag. De har rett i at det er begrenset behov for det kryptovaluta har kunnet gi oss til nå, men de bommer totalt når de ikke ser potensialet som ligger i en åpen og generell infrastruktur for verdihåndtering, en infrastruktur som hvem som helst kan være med og videreutvikle og bygge nye tjenester til, hvor alle former for digitale verdier kan håndteres.

Takket være den åpne infrastrukturen og kildekoden er det nå personer og bedrifter over hele verden som jobber med å videreutvikle bitcoin og bygge tjenester oppå og rundt. Både Microsoft og en tolvåring på jenterommet kan fritt utvikle en ny bitcoin-app, uten å måtte spørre noen om lov, og det er her sprengkraften ligger.

Å gå fra 0 til 64 milliarder dollar, fra en epostliste til global diskusjon, fra én utvikler til tusenvis på kun ti år, kan vanskelig karakteriseres som noe annet enn suksess.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Student Synne Håland (23): – Jeg skulle ikke ha barn. Sa jeg …
Nordmenn venter lenger med å få barn. Ekspert ser tegn til en ny type usikkerhet.
02:25
Publisert: