Den norske stat er gjennom direkte og indirekte eierskap hovedeier av Telenor.

Ansvarlig eierskap innebærer å bidra til at de selskaper man er aksjonær i, ikke bare tar kloke strategiske grep og skaper bedriftsøkonomisk soliditet. Ansvarlig eierskap innebærer også å bidra til samfunnsnyttig virksomhet – og ikke minst å bidra til at åpenbar skade på samfunnet unngås.

Ingrid Stange
Ingrid Stange

I perioden 2012 til 2019 tilbragte jeg mye tid i Myanmar, som leder av Partnership for Change. Jeg så hvordan Telenors etablering var med på å bygge opp en infrastruktur som var av stor betydning for både befolkning og næringsliv i landet.

At selskapet var norsk eiet, gjorde at mange burmesere valgte Telenor som leverandør. Nordmenn kunne man stole på.

Mange av våre venner og samarbeidspartnere i Myanmar var tidligere fanger fra studentopprøret i 1988. De hadde sittet i fangenskap i nesten to ti-år – fangenskap med ufattelig tortur som daglig kost. Deres forbrytelse var å kreve noe som kunne ligne på demokratiske rettigheter.

Andre var dagens unge ildsjeler; entreprenører som ville være delaktige i å skape arbeidsplasser og gjenoppbygge økonomien, lærere som ville utdanne kommende slekter og helsearbeidere som ville bidra til å bygge opp et bedre helsevesen.

Heldigvis fortsetter arbeidet uten oss, og prosjektene drives videre av lokale. Men mange av ildsjelene er nå fengslet – andre har klart å rømme landet.

De brukte mobiltelefonene, med sim-kort fra Telenor, til å kommunisere og for å fremme et bedre samfunn. Tekstmeldinger og kontaktlister er nå til salgs.

Telenor har 18 millioner abonnenter i Myanmar. De har valgt å selge integriteten og rettssikkerheten til disse 18 millionene til, i praksis, Myanmars militærjunta, for 900 millioner kroner - 50 kroner per person.

Jeg er ikke jurist eller statsviter, og skal ikke mene noe om formelle feil her. Dette har dessuten blitt påvist av mange, senest av professor Kristian Stokke i tirsdagens DN. Men jeg er et menneske, og vet hva jeg mener om moralen i dette. Uansett pris – menneskers rettssikkerhet skal ikke være til salgs – i hvert fall ikke fra et norskeiet selskap.

Dette salget må stoppes.

Tekstmeldinger og kontaktlister er nå til salgs

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.