Det er «all grunn til bekymring» for USA demokratiske fremtid, skriver Erik Solheim i Dagens Næringsliv 13. desember. Påstanden er at republikanerne har som strategi å begrense valgdeltagelsen.

At det «skal bli forbudt å dele ut vann eller mat til folk som står timevis i valgkø», er blant feilgjengivelsene av republikanernes valglovsendringer.

Mat og drikke er tillatt både medbrakt og kan fremdeles deles ut av andre til folk i kø. Dessuten står valglokaler fritt til å besørge selvbetjente vannstasjoner. Det republikanerne vil til livs, er såkalt line warming, der velgere blir forsøkt påvirket med gaver like før de avgir stemme. Innenfor 45 meter fra valglokalet må derfor donert mat og drikke først gis til, og så deles ut av, valglokalets ansatte.

Er dette så urimelig at vi må diskutere demokratikollaps?

Videre beklager Solheim innstramning av ID-regler. Som ledd i å styrke valgsystemets tillit, kreves det nå ID med foto i flere delstater. Amerikanere flest (også demokratenes velgere) støtter loven. Mangler man gyldig ID, tilbyr fylkesregistreringskontorene gratis ID-kort. I Norge er fotokrav ved valg så selvsagt at vi ikke tenker over det; hvorfor det først blir udemokratisk i USA, er uklart.

Et annet solheimsk eksempel på antidemokratisk lovgivning er at valglokalene «skal være åpne færre timer og færre dager». Samme bløff postulerte Joe Biden, som ble faktasjekket av Washington Post og skjenket fire Pinocchioer. Lovendringen åpner for at fylkene kan utvide åpningstiden. I tillegg skrives inn i loven ekstra dager med tidlig stemmegivning, som fylkene kan benytte seg av.

At Solheim følger dårlig med, blir tydelig når han skriver at Trump var USAs første tapende presidentkandidat som ikke erkjente nederlag. Siden 2016 har Hillary Clinton repetert påstander om stjålet valg: Trump var en «illegitimate president», en «Putin’s Puppet» i russiske interessers tjeneste.

Spesialetterforsker John Durhams siste siktelser gjør det tydelig at Clintons folk fabrikkerte den mye omtalte Trump/Russland-koblingen. Den akk så bekymrede Solheim nevner ingenting om dette. Kanskje han har gått glipp av den pågående etterforskningen. Selv om samtlige toneangivende amerikanske medier dekker skandalen, er det jo merkverdig stille i norsk presse.

«Demokratene er en bred koalisjon av ulike interesser og etniske grupper», skriver Solheim: «Republikanerne blir mer og mer ett hvitt identitetsparti.» Merkelig er jo da Trumps økte oppslutning blant alle andre grupper enn hvite menn i 2020. Andelen stemmer Trump høstet fra ikke-hvite velgere – afrikansk-amerikanere, asiater og latinoer – overgikk det en republikansk kandidat har oppnådd siden 1960.

Det demokratiske partiet, derimot, er i ferd med å bli partiet for kysteliter og høyt utdannede: «Den velstående innfødte hvite storbyeliten», som Michael Lind skriver i «The New Class War» (2020).

Norge flyter over av USA-eksperter som ukritisk og forutsigbart gjengir demokratenes spinn.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.