I DN 5. november hevder Svein Aarseth at DNBs samarbeid med Dr. Dropin innebærer en medisinsk risiko – fordi Dr. Dropin tilsynelatende ikke tar oppfølgingsansvar når vi utfører gratis celleprøve på kvinner for å undersøke fare for livmorhalskreft.

Hadde Aarseth, leder av rådet for legeetikk, tatt seg bryet med å kontakte Dr. Dropin, kunne vi fortalt ham om våre prosedyrer. Våre leger, hvorav mange også jobber i det offentlige, tar celleprøver av kvinner etter offentlige retningslinjer. Vi tar prøven på samme måte og bruker det samme utstyret og laboratoriet som landets gynekologer og fastleger. Vi gir også samtlige pasienter tilbakemelding uansett prøveresultat. Vi følger like fullt de offentlige retningslinjene for oppfølging dersom prøven skulle vise noe form for avvik.

Kreftforeningen rapporterte i september at 25.000 færre kvinner har tatt celleprøven sammenlignet med fjoråret. Kapasiteten hos landets fastleger har vært presset siden mars, og færre har oppsøkt offentlige ressurser for å ta celleprøven.

I ytterste konsekvens kan påstandene fra Aarseth skape frykt for pasienten, da det insinueres at det er en medisinsk risiko å ta celleprøve hos Dr. Dropin. Det er meget alvorlig, all den tid alle leger kan være enige om at den største medisinske risikoen faktisk er å ikke få tatt prøven i henhold til programmet.

I de legeetiske retningslinjene står det at dersom en lege oppdager tegn til faglig eller etisk svikt hos en kollega, bør han først ta det direkte opp med vedkommende. Det står også at offentlig debatt mellom kolleger i medisinske spørsmål skal holdes på et saklig plan. Er det greit at lederen i rådet for legeetikk selv bryter med de etiske reglene? Skjerpings!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.