Det er blitt skrevet mye i norsk presse om Ungarn det siste året. Landet nevnes over 190 ganger, dog kun på en negativ måte. Det er åpenbart at få, om ingen, har ønsket å skrive om erfaringene til ungarere selv.
Landet beskrives i Vesten som «okkupert av Fidesz-regjeringen», og i Norge sier vi at Ungarn er ufritt (ABC-nyheter), med en totalitær ideologi (VG).
Og det er leit, for dem som kjenner til ungarere, vet at de er et frihetselskende folk som i 1956 tok til gatene og kjempet for sine demokratiske rettigheter – slik faren min gjorde, før han flyktet til Norge. Ungarere er revolusjonærer hvis de må. Protestene i 2006 er moderne eksempler på det. Madjarene har stor kjærlighet til sitt «Magyarország» og føler seg indignerte av den konstante kritikken.
Flere i Vesten synes at statsminister Orbans retorikk er ekstrem, direkte og hard. Men de glemmer at retorikken hans er også et varemerke – det gir ham oppmerksomhet, og politikk og retorikk går hånd i hånd. For ungarske velgere snakker veldig gjerne hardt om sittende regjeringen: på tv, sosiale medier og i gatene – de er ikke hemmet. Mange ungarere ønsker at Vesten forstår at det ikke er nødvendig med en så hard og kontinuerlig anti-Fidesz-kampanje, som også føles som en anti-Ungarn-kampanje. Det finnes allerede en opposisjon i Ungarn som har tatt det oppdraget.
For Ungarn er åpen for kritikk. Ungarns ambassadør til Norge, Anna Siko, sier vi lytter og ønsker dialog. Vi har akseptert rådene fra Venezia-konvensjonen – regjeringen har jo endret lovgivningen – men det er ingen som rapporterer om det i vestlig presse. Vi er jo i dialog med dere, men vi liker ikke å utsettes for ubegrunnet kritikk eller dobbel standard, noe en overdreven negativ fokusering på Ungarn har ført til.
Fidesz-regjeringen har ikke gjort at landet er blitt mindre attraktivt for utlendinger heller. Det går to daglige avganger med Norwegian fra Oslo til Budapest, og nå åpnet Wizz Air en tredje. Avgangene er fulle, og antallet turister til Ungarn har aldri vært så høyt. De som reiser dit kan se hvor multikulturell denne byen er. Og hva gjelder Ungarns holdning til innvandring og flyktninger, som ofte nevnes, er Ungarns politikk slik at de vil hjelpe flyktningene der de er. Derfor har Ungarn i flere år hatt bistandsprosjektet «Hungary helps», som bistår flyktninger i hele Midtøsten, med å bygge opp kirker, skoler og sykehus, destruert av terror.
Andre viktige ting som ikke nevnes i vestlig presse, er støtten som går til familier og fattige. Fidesz' familiepolitikk har ført til at 4,8 prosent av landets bnp går til subsidier og støtte til familier med barn. På samme måte som vår statsminister ønsker at vi føder flere barn, er det også et mål for Fidesz-regjeringen. Med hensyn til fattige i Ungarn, har tallet sterkt gått ned, og siden 2010 har 1,3 millioner ungarere blitt hjulpet ut av ekstrem fattigdom. Landet har også det fjerde laveste arbeidsledighetsnivået i EU, med den høyeste økonomiske veksten, på fem prosent.
Til dem som er bekymret for Ungarns tilknytning til mer østlige politikere, så må det minnes om at Budapest er geografisk like langt fra Moskva og Istanbul som til Berlin. Landet befinner seg midt i et geopolitisk triangel, og av alle EU-landene er det Fidesz som klarer å snakke med Erdogan. Orban er EUs hovedmann overfor Tyrkia. Og ser vi på flyktningkrisen som rammet EU i 2015 – hvor Ungarn førte sin restriktive politikk – er det faktisk den samme politikken EU følger i dag. Ungarsk diplomati sørger faktisk for at Erdogan ikke åpner opp «migrantslusen til Europa» – som kanskje har vært Vestens store angst?(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.