En rapport fra Tore Bjørgo og Graham Macklin ved C-Rex viser at Anders Behring Breiviks terrorhandling har hatt minimal taktisk innflytelse på høyreekstrem terrorisme. Det må vel sies å være en slags god nyhet.

Men for en del av oss som følger med på høyreekstremisme på nettet er det allikevel umulig å skyve Breivik ut av bildet. Han dukker opp overalt.

Hos de såkalte akselerasjonistene, subkulturen som er den mest rabiate delen av den nynazistiske bevegelsen, figurerer Breivik nå i et perverst panteon av høyreekstremister som hylles fordi de har gjort alvor ut av det andre i bevegelsen bare snakker om. Det er ikke nødvendigvis noen nyhet at høyreekstreme opererer med overskridende uttrykk og en hang til å fryde seg over andres ulykke, men det virkelig skremmende er hvor unge mange av dem er nå.

Akselerasjonisme, slik begrepet brukes av nynazister, er et konsept som ble utviklet i miljøet rundt det nå nedlagte fascistforumet Iron March.

Det vestlige samfunnet er gjennområttent og det er nytteløst å prøve å redde det. Den eneste løsningen er å akselerere mot undergangen. Målet er total sivilisasjonskollaps. For at det skal skje, må samfunnet polariseres og pumpes fullt av frykt, hat og vold. For å sitere Christchurch-terroristen og akselerasjonisten Brenton Tarrants manifest:

«Stabilitet og komfort er den revolusjonære forandringens fiende.»

Her kan vi finne et viktig fellespunkt mellom akselerasjonistene og Breivik, for han hadde lignende motiv for sin handling. Som han sa andre dag i retten:

«Distribusjonen av kompendiet 2083, for å trigge og fremprovosere en heksejakt på moderate kulturkonservative, var nødvendig for å presse frem mer sensur. Som igjen vil øke polariseringen og som igjen vil bidra til økende radikalisering..»

Breivik var en proto-akselerasjonist.

Iron March-brukerne tok avstand fra både Trump, Alt-Right-bevegelsen og alle andre som de anså som for moderate. Massemordere og terrorister ble dyrket. Spesielt Anders Behring Breivik, nordmannen som tronet nest-høyest på listen av terrorister med antall drepte (etter Oklahoma-bomberen Timothy McVeigh).

Breivik-dyrkingen var intens. En av administratorene, Benjamin Raymond, kjent som Daddy Terror, var grunnleggeren av den britiske terrororganisasjonen National Action. Han ble for alvor kjent i hjemlandet da det kom frem at han blant annet beskrev Breivik som «helten Norge fortjener».

Etter at en tidligere administrator uforsiktig postet alle filene fra Iron March på oppfølgerforumet Fascist Forge, kan man nå se gjennom det som ble postet på Iron March før det ble lagt ned i 2017. Der kan man for eksempel se den da 18 år gamle Brandon Russell promotere hans nystartede terrorgruppe Atomwaffen Divison og rekruttere gutter i private meldinger. Med et dobbeltdrap i Florida eksploderer Atomwaffen Division inn i offentligheten.

I en post på forumet beskriver Russell «St. Breivik» som en helt.

I 2016 introduserer 17 år gamle Andrew Oneschuk seg for forumet. Han signerer med «Breivik V. 2». Oneschuk skal raskt bli medlem av terrororganisasjonen Atomwaffen Division. Året etterpå var han en av dem som ble skutt i Florida.

Også nordmenn diskuterer Breivik. Brukeren «Hadit», med IP-adresse i Oslo sier i en samtale med «Blackhat 14», med IP-adresse i Bergen, at han er spent på om det blir noe av Breiviks planlagte fascistparti.

Filter har i år avslørt at Alliansens Hans Jørgen Lysglimt Johansen rekrutterer unge til et høyreekstremt miljø. Der lefles det også med akselerasjonisme.

15 år gamle «Antonio» fra Florida introduserer seg i 2016 for forumet ved å si at han bestemte seg for å få sterkere politiske synspunkter etter han leste Breiviks manifest.

Kort tid etterpå, i private meldinger, vil Brandon Russell rekruttere ham til Atomwaffen Division. Gutten er interessert, men forklarer at han er veldig ung og avhengig av sine strenge foreldre.

Administratoren «Myrrysmies», en finne som skal nå skal være tilknyttet den finske delen av Den nordiske motstandsbevegelsen. Han er en av de varmeste tilhengerne av Breivik på forumet, og kaller ham en «skytshelgen».

Om Breivik er en skytshelgen så er han en svært dårlig en. En rekke terrorgrupper oppsto på Iron March, men i dag er mange av brukerne enten i fengsel, døde eller ligger lavt. Et generasjonsskifte har tatt sted.

Den nye generasjonen med akselerasjonister henger i dag på plattformer som Telegram. Og de er ekstremt unge. En lederskikkelse i terrororganisasjonen Feuerkrieg Division viste seg å være en 13 år gammel gutt fra Estland. Feuerkrieg Division har en celle i Norge. I likhet med alle de andre akselerasjonistgruppene hyller de Breivik konstant.

På Telegram finner man nettverket som kalles Terrorgram, en gruppe med akselerasjonistkanaler som har gjort seg kjent ved å pumpe ut enorme mengder grotesk propaganda. Her har feiringen av «saints» blitt dratt til det ekstreme, med scoreboards over hvilken terrorist som har klart å utføre flest drap og massemordere fremstilt som religiøse ikoner.

Jeg kunne fortsatt, men poenget bør være tydelig: på deler av nettet blir Norges verste terrorist hyllet som en helt. Og mange av dem som hyller ham var knapt gamle nok til å gå da massakren fant sted.

Det er ikke budskapet jeg har lyst til å komme med ti år etter massakren i Regjeringskvartalet og på Utøya, men det er det budskapet jeg har.

I dag skal jeg som vanlig kikke innom dunkle steder på nettet. Jeg vet at jeg kommer til å se ansiktet til Anders Behring Breivik der.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.