I DN 30. september blander Akademikernes konstituerte leder Lise Lyngsnes Randeberg tilsynelatende sammen varslingsreglene som er nedfelt i arbeidsmiljøloven, med Ytringsfrihetskommisjonens forslag om at ansatte i offentlig sektor i større grad bør komme med det kommisjonen kaller «lekkasjer» fra jobb.
Varslingsreglene i arbeidsmiljøloven, har en svært viktig funksjon for å bidra til et seriøst og velfungerende arbeidsliv. Reglene innebærer at ansatte skal kunne si fra om kritikkverdige forhold og ulovligheter på arbeidsplassen, uten å bli sanksjonert for det. Denne ordningen er det selvsagt svært viktig å videreføre for å sikre et godt og trygt arbeidsmiljø. Forslaget fra Ytringsfrihetskommisjonen handler, slik jeg oppfatter det, om noe mer enn å si fra om kritikkverdige forhold. Det handler for eksempel om at ansatte i større grad skal oppfordres til å kunne komme med «lekkasjer» til offentligheten fra blant annet pågående saksbehandling.
Jeg mener det må være legitimt å diskutere hva oppfordringen til slike «lekkasjer» vil gjøre med både arbeidsmiljø og ledelse. Ifølge STAMI, trives ni av ti i Norge på jobb, de opplever stor grad av innflytelse på egen arbeidshverdag, gode muligheter for faglig utvikling og god støtte fra nærmeste leder. Jeg er ikke overbevist om at et arbeidsmiljø der det forventes at medarbeidere skal «lekke» fra jobb vil bidra til å opprettholde dette. I motsetning til Randeberg, tror jeg det vil medføre at både ledere og kolleger hever skuldrene, fremfor å senke dem.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.